Tepelná čerpadla nikdo nechce. Je to podvod na lidi, říká Havlíček

Změna sazeb zapůsobila jako bomba. Tepelná čerpadla, jejichž prodej ještě v prvním pololetí loňského roku lámal rekordy, najednou nikdo nechce. "Panika se vytvořila při oznámení cenového rozhodnutí ERÚ, které má negativní dopady na majitele a provozovatele tepelných čerpadel," vysvětlil předseda Asociace pro využití tepelných čerpadel Radek Červín.

S novým cenovým rozhodnutí nesouhlasí ani místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). "Z mého pohledu je to naprostá absurdita, do značné míry je to podvod na těch lidech, kteří si to pořídili," řekl.

Ti, kteří už čerpadlo mají a najednou za elektřinu platí dvakrát tolik, se cítí podvedeni. Asociace požaduje, aby příspěvek na obnovitelné zdroje, který elektřinu zdražuje, měli uživatelé čerpadel jako ekologického zdroje minimálně poloviční. Ministerstvo ale nabízí jiné řešení.

[chooze:article;value:545414]

"Vypsali jsme dotaci na podporu rozvoje distribuční soustavy. Dále naše novely energetického zákona směřují k zefektivnění provozu elektrické soustavy, což také bude mít za důsledek nižší náklady na regulovanou složku," uvedl mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka. Podle opozice to ale nestačí.

"Cesta je úplně zrušit platby za obnovitelné zdroje, vypít kalich hořkosti do dna. Ano, stát to bude muset zaplatit. Má na to ale zdroje z emisních povolenek," prohlásil Havlíček.

Hlavním konkurentem čerpadel jsou aktuálně plynové kotle. Ty už ale v některých státech není možné montovat do novostaveb a je jen otázkou času, kdy něco podobného začne platit i u nás. Jasněji by mohlo být v úterý. To se mají setkat zástupci asociace, Energetického regulačního úřadu a ministerstva.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.