Teplé počasí klame přírodu. Doplatit na to mohou včely i květiny

Současné teplé zimní počasí klame přírodu, což dokazuji i kvetoucí stromy v centru Prahy. "Jsou vyšší teploty, než bývá zvykem. Ale přece jen ty druhy, které kolem sebe vidíme kvést, jsou většinou z jiných klimatických zón," shrnul zástupce ředitele pro odborný výcvik zahradnických oborů ze Střední odborné školy Jarov Eduard Chvosta.

Teploty nad bodem mrazu navíc napomáhají množení škůdců na zahradách, což se projeví na jaře. "Jarní atak by mohl být daleko silnější," varoval Chvosta.

[chooze:article;value:475124]

​Mírná zima trápí také včelaře. "Včely nám začaly v této mírnější zimě plodovat. Dokonce v lednu byly prolety a nosily si pyl, což znamená, že se zimní generace dříve upracuje a dřív nám bohužel odejde. Takže hrozí, že na jaře budou včelstva buďto silně oslabená, a nebo bez včel," upozornil tajemník Českého svazu včelařů František Krejčí.

Včely nyní může ohrozit dramatické ochlazení, které meteorologové očekávají v dalších týdnech. Podle odborníků kvůli mrazům včely dříve spotřebují své zásoby a hrozí, že vyhladoví. Na silný mráz by ale měli lidé připravit i své zahrádky.

"Většinou se to řeší pomocí chvojí, listí, netkaných textilií. Pokud to teď někoho přesvědčilo, že by měl odkrýt a už se chystat na jaro, tak má možnost ještě tu kvetoucí nádheru ochránit tím, že tam textilii vrátí," uvedl Chvosta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.