Test se švadlenkami naštval deváťáky. Zkuste si, jak byste přijímačky zvládli vy

Na test z českého jazyka dostali žáci 60 minut a na matematiku o deset více. Zatímco na přijímačky z češtiny si mohli přinést jen modře či černě píšící propisku, na matematiku potřebovali ještě obyčejnou tužku a rýsovací potřeby. Když ale usedli do lavic a poprvé nahlédli do testu před sebou, čekal na mnohé šok.

Přijímací zkouška z českého jazyka obsahovala 30 úloh, které prověřovaly to, jak žáci umí porozumět textu, zda ovládají pravidla českého pravopisu, jakou mají slovní zásobu, a dokonce i to, jaké mají znalosti z literatury. Nejnáročnější se jim prý zdály dlouhé texty, které žákům zabraly hodně času. Co by dělalo největší problém vám? Zkuste si přijímačky i vy. Na konci galerie naleznete řešení:

[chooze:gallery;value:35497]

[chooze:article;value:550707]

Zkouška z matematiky zase prověřila to, jak děti umí umocňovat a odmocňovat, jak zvládají řešení aplikačních úloh, lineárních rovnic, jak ovládají geometrii, nebo třeba i to, zda rozumí základním statistickým pojmům.

Mnoho z nich pořádně potrápila hned první úloha, často se na sociálních sítích opakovala narážka na švadlenky. "Pět švadlen, které šijí oblečení, pracují stejným tempem. Tyto švadleny splní danou zakázku za 24 hodin. Za jakou dobu splní o polovinu větší zakázku čtyři švadleny?" znělo zadání.

Mnoho deváťáků se ale zapotilo i u geometrie. Na sociální síti TikTok si postěžovali hlavně na úlohu číslo šest, ve kterém měli vypočítat obsah lichoběžníku a délku jednoho z jeho ramen. Hodně stížností se ale sneslo i na úlohy 8, 12 a 13. Dokázali byste přijít na jejich řešení? Zkuste si přijímací zkoušky i vy:

[chooze:gallery;value:35500]

V obou testech mohli žáci získat 50 bodů. Minimální hranici pro přijetí si každá škola volí sama. Navíc, pokud se deváťákům páteční test nepovedl, nemusí házet flintu do žita. V sobotu mají ještě jeden pokus.

Co to bylo? Chce se mi brečet. Žáci reagují na přijímačky na střední:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.