Těžké jednání o budoucnosti V4. Řešil se možný konec, premiéři se nakonec domluvili

[chooze:gallery;value:34905]

​Uskupení momentálně rozděluje válka na Ukrajině. Tusk a Fiala se ohradili proti vyjádření Fica. V něm slovenský premiér tvrdil, že válka začala kvůli "ukrajinským neonacistům". Zároveň podle něj Západ "falešně démonizuje" šéfa Kremlu Vladimira Putina.

"Všichni si přejeme mír, ale k tomu je jediná cesta. A to taková, že nebudeme ustupovat agresorovi a zlu. K míru nikdy nevedlo, že složíme zbraně a schováme se," reagoval Fiala. "Viník je naprosto jasný. Je to ruská agresivní politika a Rusko zabíjející civilisty. Stačí mít otevřené oči, abychom viděli, kdo je oběť a kdo je agresor," dodal.

[chooze:article;value:543697]

Podle dřívějšího vyjádření Tuska mohl úterní summit V4 být posledním. "Jakmile se vrátím ze setkání v Praze, dám vědět, jestli má Visegrádská skupina ještě smysl," citovala ho polská tisková agentura PAP.

"Jsou mezi námi rozdíly. Ty rozdíly se nezměnily, jsou to rozdíly, které jsou veřejně známé. Současně jsme ale zjistili, že existují některé věci, na kterých se shodneme, a témata, na kterých má smysl, abychom spolupracovali," řekl Fiala.

Všechny čtyři země V4 se ohledně války na Ukrajině shodnou na dvou věcech, a to, že ruská agrese je hrubým porušením mezinárodního práva a Ukrajina potřebuje pomoc. "Lišíme se v tom, jaká forma pomoci má být," dodal.

[chooze:article;value:543740]

"Dnešní setkání nebylo nejlehčí," přiznal předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Se změnami světa podle něj vyvstává otázka, jestli je V4 ještě potřebná. "Museli jsme to posoudit i dnes," poznamenal.

Podle Fica šlo o jedno z nejdůležitějších zasedání V4 v jejich historii. "Za několik let válka skončí a možná my už tady nebudeme, ale formát V4 je stále důležitý," doplnil.

[chooze:minuta;value:0b46a2de-6486-43ea-bc06-e34ace7aec15]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.