Tisíce dětí, které se nedostaly na střední, končí na úřadech práce. Bez podpory

Děti, které se nedostaly na vysněnou školu, většinou nemají moc na výběr. Mohou studovat cizí jazyk na komerčních kurzech, ale mohou skončit i na úřadu práce.

"Aktuálně, pokud budeme vycházet z dat za duben, to bylo 1,7 desetin procenta. Mluvíme o věkové skupině 15 až 18 let," uvedla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Jde o uchazeče o zaměstnání, konkrétně o zhruba 4 500 mladistvých. Kvůli věku je nikdo nezaměstná a ani nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti.

[chooze:article;value:507731]

"Nemají splněnou tu podmínku, tedy odpracováno v posledních dvou letech minimálně 12 měsíců s platbami za sociální pojištění, to je v tom věku 15 nebo 16 let v podstatě nereálné," řekla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

"V tom věku těch 15 let významnou roli hrají vrstevníci. A pokud on mezi těmi kamarády bude mít všechny, kteří někde studují, tak to mu určitě na radosti ze života nepřidá," podotkl dětský psycholog Václav Mertin.

A nepřidá to ani rodinnému rozpočtu v nízkopříjmových domácnostech. Rodiče mohou žádat v takové situaci alespoň o příspěvek na dítě.

[chooze:article;value:506388]

"Ta částka závisí na věku dítěte a také na tom, jestli vyrůstá v té domácnosti a v jaké ekonomické situaci je ta domácnost. Ve většině případů je to ta vyšší sazba, kolem 1 600 korun," pokračovala Davidová.

Mladistvým uchazečům o zaměstnání se na úřadech práce věnují speciální poradci. Ti zvou nezaměstnané na individuální poradenství, kde s nimi intenzivně pracují. "Umí pomoci s výběrem buď vhodného studijního oboru a nebo třeba s výběrem vhodné rekvalifikace," vysvětlila Beránková.

Pokud je mladistvý nezaměstnaný evidovaný na pracovním úřadě, platí za něho stát zdravotní pojištění. Takové dítě každopádně přichází o řadu výhod, které jsou spojené se statusem studenta. Například slevu na dopravu nebo kulturní představení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.