To nejhorší přijde v létě. Rusko připravuje masivní ofenzivu na Ukrajině

Městečko v Doněcké oblasti mělo před válkou přes 20 tisíc obyvatel. Teď jsou z Avdijivky jen ruiny. Přesto její získání vzbuzuje ze strany Moskvy velký optimismus. Ta nejspíš bude chtít v létě použít podobnou taktiku i v dalších částech Ukrajiny.

Ruští propagandisté nešetří chválou a tvrdí, že se jejich armádě konečně podařilo najít způsob, jak bojové linie prolomit. I když mlčí o tom, že na jejich straně kvůli tomu přišlo o život podle neověřených informací asi 16 tisíc vojáků.

[chooze:article;value:543610]

Moskva ve své vojenské strategii využila mimo jiné masivní nálety pomocí klouzavých bomb. "Na dobývané území jich během několika dnů spadlo asi 500," tvrdí Institut pro studium války (ISW) odvolávající se na očité svědky z místa bojů.

Klouzavé bomby po vypuštění z letadla mohou k cíli letět desítky kilometrů a na rozdíl od těch střemhlavých bombardéry nemusejí absolvovat riskantní průlety nad nepřátelským územím.

Let klouzavých bomb, které se také označují jako naváděné, se dá lehce korigovat. Jejich výroba je zase mnohem jednodušší a levnější než v případě bojových raket.

[chooze:article;value:543485]

​Právě proto bude asi Ukrajina čelit dalším podobným náletům, jako byly ty u Avdijivky. Rusko podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského plánuje velkou ofenzivu už letos v létě.

Hlava napadeného státu očekávaná, že bojové akce prověří Kyjev nejen z vojenské stránky. "Nyní je nejtěžší okamžik pro naši jednotu. Kdybychom se rozešli s partnery i vnitřně, byla by to naše nejslabší chvíle. Ještě se to nestalo," ujistil v neděli Zelenskyj televizi CNBC. Od ruské invaze před dvěma lety bylo podle něj zabito 31 000 ukrajinských vojáků.

Zelenskyj: Válka musí skončit jedním způsobem – a taky tak skončí. Naším vítězstvím (24/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.