Tradici neporušilo ani rozdělení. Češi a Slováci se i letos setkali na hranici

Ať je mráz, sníh nebo takřka jarní počasí jako v sobotu, Češi a Slováci si po poledni vyšlápli na Velkou Javořinu. "Každý rok sem jezdíme. Už asi 14 nebo 15 let," přiblížil jeden z oslovených.

Do takřka tisícimetrové nadmořské výšky někdo vyjel autem, jiný si v poslední den roku střihl túru. "My jsme z Trenčína. Je tady super atmosféra. Taková nostalgie," radovali se turisté ze Slovenska.

[chooze:article;value:481726]

"Jsme z Javorníka. A je to 10 kilometrů," doplnili další. "Já jsem z Velké nad Veličkou, tak to mám o tři kilometry dál," přidal se jiný člověk.

Češi a Slováci se na Velké Javořině setkávají už od roku 1848. Tradici neporušilo ani rozdělení Československa. Právě na někdejší federaci se hodně vzpomínalo. Mnozí se s rozpadem dodnes nesmířili. "Politici mají svoje zájmy a na občany kašlali," rozčílil se dotázaný. "Je to škoda, že se rozpadlo Československo," myslí si další.

"Máma se narodila ve Zlíně. Já ještě stále používám některé čechismy, které se těžko poslouchají. Ale nikdy nepovím plachta, ale prostěradlo," popsal předseda Národní rady Slovenské republiky Boris Kollár.

"Kdekoliv o našem příběhu rozdělení mluvíme, tak sklízíme jenom obdiv," řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

[chooze:article;value:481972]

Kdo měl chuť, mohl si dát i pravou slovenskou kapustnicu. Rozdával se také svařák, i když na zahřátí tentokrát nebyl. Teplota se totiž blížila jarním 10 °C. A byli i tací, kteří si po výstupu na vrchol Velké Javořiny neodpustili panáka pálenky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.