Trest smrti za příspěvky na sociálních sítích. Muž kritizoval Saúdskou Arábii

Vláda v Saúdské Arábii odsoudila k trestu smrti kritika tamního kabinetu. Rozsudek vynesl speciální soud, informuje web CBS News s odkazem na rodinu odsouzeného a zdroje zapojené do případu. 

Odsouzený Muhammad al-Ghamdí se měl podle prokurátorů provinit znevažováním vlády, podkopáváním státních institucí a podpory teroristické ideologie. Bizarní na celém případu je, že podle lidskoprávního spolku ALQST měl muž na tehdejší sociální síti Twitter (nynější X) jenom 9 sledujících. 

Rozhodnutí soudu oficiálně odsoudila i lidskoprávní organizace Human Rights Watch ."Represe v Saúdské Arábii dosáhly zcela děsivé úrovně, kdy soud může udělit trest smrti pouze za neškodný tweet," uvedl pracovník organizace Joey Shea s tím, že saúdskoarabské úřady v posledních letech tresty proti kritikům režimu a disidentům důrazně zpřísnily. 

[chooze:article;value:519458]

​Muže zatkli policisté loni v červnu a podle Human Rights Watch mu na téměř celý další rok odepřeli jakýkoliv kontakt s rodinou i právníkem. Nejvyšší trest pak soud odůvodnil několika jeho tweety, kde kritizuje korupci a vládu. Soudce jako příklad uvedl také historii jeho vyhledávání na webu Youtube. 

Tresty smrti jsou v Saúdské Arábii pro odsouzené relativně časté, což kritizují právě organizace chránící lidská práva. K letošnímu srpnu bylo popraveno už 94 lidí, loni jich bylo 141. 

Sociální sítě přináší radost i deprese. Realita na nich je často zkreslená (06/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.