Tripartita jednala o výši minimální mzdy. Odborářům přijde nedůstojná

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by měl příští rok schodek státního rozpočtu být vyšší než 250 miliard korun. Odbory k němu mají ale výhrady, nesouhlasí například se snížením sumy na platy ve veřejném sektoru o dvě procenta. Podle zaměstnavatelů je však naopak potřeba navýšit investice do výzkumu a inovací.

Zástupci tripartity jednali mimo jiné o návrzích ministerstva práce a sociálních věcí na zvýšení minimální mzdy. Resort má připravené dvě varianty. Podle první by nejnižší výdělek ze současných 17 300 korun měl od ledna vzrůst o 1 600 korun, podle druhé by se zvedl o 2 100 na 19 400 korun. 

[chooze:article;value:523573]

To se však nepozdává zástupcům průmyslových svazů. Minimální mzdy by totiž rostly rychleji než mzdy průměrné. "Chtěli bychom, aby rychlost růstu minimální mzdy kopírovala rychlost růstu průměrných mezd, tedy zhruba o šest procent neboli tisíc korun," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Naopak odborářům to přijde málo. "Debatujeme zde o níži minimální mzdy. Člověk, který vydělává minimální mzdu, už nemá nárok na dávky, ale ta mzda není dostatečně vysoká na důstojný život," prohlásil předseda Českomoravské komise odborových svazů Josef Středula.

Po vládě požadují odbory minimální mzdu, která by odpovídala 50 procentům průměrné mzdy. "V tomto ohledu souhlasíme s doporučením Evropské komise. Jsme rádi, že jsme se dohodli, že minimální mzda bude vycházet z předpokládané výše průměrné mzdy v následujícím roce, pro nás je však jedinou možností 50 procent," dodal Středula.

[chooze:article;value:519639]

Zároveň se na tripartitě projednával návrh rozpočtu. Oproti schválenému letošnímu rozpočtu by měl být schodek příští rok o zhruba 18 miliard korun nižší. Kabinet Petra Fialy (ODS) by měl připravovaný rozpočtový zákon schvalovat ve středu a do konce září jej dostat do Poslanecké sněmovny.

Ministerstvo financí navrhuje státní rozpočet, v němž mají příjmy výši 1,921 bilionu a výdaje 2,173 bilionu korun. Schodek rozpočtu by pak dosahoval 252 miliard korun. "Česká republika je zemí, která je poměrně málo zadlužená. Náš dluh dosahuje asi 45 procent HDP, což je mnohem méně než celoevropský průměr, který činí 80 procent," uvedl náměstek ministra financí Marek Mora.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.