Turisté si chtěli od Jadranu odvézt suvenýr. Pátrá po nich policie, místní lidé zuří

Kyjovka šupinatá je velkým mlžem se zajímavě tvarovanou, až metr dlouhou škeblí. Patří mezi ohrožené živočichy, na což myslí i chorvatské zákony. Přesto jeden z obyvatel obce Postira nemohl ve čtvrtek věřit svým očím, když potkal dva turisty, jak si jich odnáší dvě krabice, ve kterých bylo nejméně pět škeblí. O incidentu informoval portál Slobodna Dalmacija.

"Okamžitě jsem je varoval, vyfotil a zavolal policii, ale samozřejmě utekli, když jsem je přistihl při činu," popsal naštvaně muž z Brače, který ještě upozornil na to, že mlži ve škeblích byli zřejmě živí. "Když se dá dnes všechno vygooglit, mohou na jedno kliknutí zjistit, co se může a co ne. Ale to je jim jedno, už se určitě viděli, jak mají škeble vyleštěné na poličce," dodal.

[chooze:article;value:564994]

​Dvojice lovců kyjovek, které svědek popsal jako muže ve středním věku a ženu, odjela autem se severochorvatskou poznávací značkou. Policie pro portál 24sata uvedla, že na místě už dvojici nezastihla, ale zahájila trestní stíhání a případ vyšetřuje.

Kyjovka šupinatá, kterou Chorvati označují jako perisku, patří mezi ohrožené. Po roce 2016, kdy se v některých částech Středozemního moře začal šířit smrtící patogen, jich mořští biologové evidovali v jednu chvíli jen deset kusů.

​V posledních letech začala jejich populace opět růst, je jich ale stále velmi málo. "Mezinárodní svaz pro ochranu přírody (IUCN) přidal v roce 2019 kyjovku šupinatou na seznam krajně ohrožených druhů," uvedl český portál ekolist.

Potápěči kontrolují kyjovky šupinaté, přeživší skrývají pod ochrannou klec:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.