Tváří se jako e-shopy, ale nedodají, co mají. S reklamací nepochodíte

V malém pražském bytě žije paní Kazderová. Ta chtěla svému šestiletému vnukovi k narozeninám vykouzlit úsměv na tváři a zakoupila mu na platformě Balando.cz, tvářící se jako e-shop, za 1 700 korun plyšového medvídka. Jenže už brzy jí místo radosti objednávka přinesla jen a jen starosti.

"Bohužel jsem si přečetla jejich recenze, až když jsem objednala a chtěla jsem objednávku zrušit. Bylo mi napsáno, že podle jejich obchodních podmínek nelze objednávku zrušit," popsala. Pokud tohle Balando tvrdilo, tak to není pravda.

"Tím, že to mají pouze v obchodních podmínkách, tak odpovídají jako běžný e-shop. Ona může odstoupit, může přímo u nich reklamovat a nemusí ji vůbec zajímat, že se jedná o nákupní galerii," řekl Martin Pitron ze spotřebitelské organizace dTest.

Zrušit druhý den nákup ji přiměly recenze. "Nespolehlivý prodejce tvrdí, že zboží má skladem, čekáte víc než měsíc a ještě přijde špatná velikost. Je to jeden velký podvod," psalo se v jedné z nich. "Zboží nedorazilo, ale peníze si vzali. Dodací doba až 180 dní. Nejhorší obchod," uváděl jiný zklamaný zákazník.

[chooze:article;value:556959]

​Recenze tedy žádná sláva a o nějakém zákaznickém servisu si mohla paní Kazderová nechat jen zdát. "Bylo mi řečeno, že si mám reklamaci vyřídit ve Spojených arabských emirátech," řekla. Tohle určitě nechce zákazník v Česku slyšet.

Když chtěla vědět, jestli už je plyšák na cestě, tak u Balanda také nepochodila. "Že mi nemůžou sdělit číslo, že nemůžu tu zakázku sledovat, že ho nemají," přiblížila, co jí e-shop odpověděl.

Na Balandu se dala do nakupování i paní Frýdlová. Objednala si boty na jaro, ale už je pomalu smířená s tím, že jí přijdou až v zimě. "Já jsem si objednala jarní obuv. Druhého května. Dodneška mi nepřišla," popsala svou zkušenost.

"Mělo to dorazit druhý až třetí den po objednání. Dneska už je 29. května. Platbu mi potvrdili druhého a mám to potvrzené i od banky, že platba odešla. Je to zcela nespolehlivá firma, pořád jenom slibují," dodala.

[chooze:article;value:544172]

​A nepěkné zkušenosti má i další člověk, který své peníze nevědomky svěřil podobnému obchodu. Pak se nestačil divit, co mu přišlo. "I já jsem naletěl, objednal jsem si před rokem z rizikového e-shopu kalhoty," uvedl.

Mělo jít o "elegantní společenské kalhoty Matthew, módní hit, díky kterému váš outfit bude vypadat stylově a fresh". To by ale platilo možná jen v KLDR. Nápadně totiž kalhoty připomínají ty, které nosí Kim Čong-un.

Asi se ptáte, jak je tohle všechno možné. Háček je v tom, že tyto a stovky dalších podobných platforem vypadají jako e-shop, fungují jako e-shop, ale e-shopy to nejsou. Skrývají se za označením "nákupní galerie".

Reportéři pořadu Na vaší straně jim ale nedali pokoj a požádali Balando o rozhovor. "Pokusím se vám dát dohromady veškeré odpovědi do nějakého uceleného formátu a následně bychom se mohli sejít, například v úterý v Praze, jestli vám to bude vyhovovat," odpověděl za firmu Michal Provazník.

[chooze:article;value:555804]

​Druhý den ale rozhovor na kameru z časových důvodů zrušil a odpovědi zaslal e-mailem. Podle něj je vše v pořádku, paní Kazderová prý od smlouvy odstoupit může, ale ať si napíše konkrétnímu zahraničnímu prodejci a zaplatí dopravu. Až mu zboží doručí, tak by jí měl vrátit peníze.

K záporných recenzím dodal, že má Balando mnoho spokojených zákazníků. "Vy vidíte jen to negativní, protože spokojení zákazníci recenze tolik nepíší. Máme vratkovost zboží a reklamací do 5 %. 95 % zákazníků jsou spokojení s produktem ​a máme velké procento vracejících se zákazníků, kteří mají více než tři až pět objednávek," napsal.

Odpověď Balanda ale reportérům ani paní Kazderové nestačila. Do sídla jejího administrátora se tak vydali společně. Kazderová je smířena s tím, že své peníze asi už neuvidí. I tak ale chce jít příkladem a svůj příběh nejen medializovat, ale i udělat vše pro to, aby ostatní lidé byli obezřetnější.

"Oni tady mají fakturační adresu, ale fyzicky je tady nenajdete. Nejsme s nimi v kontaktu, tady má virtuální sídlo osm tisíc lidí," dozvěděli se ale na místě.

Česká obchodní inspekce (ČOI) dostala za poslední měsíce na Balando čtyři desítky podnětů. "Sídlí-li prodávající ve třetích zemích s horší vymahatelností spotřebitelských práv, tak možnost domoci se práv může být komplikována. Nelze doporučit nic jiného než prevenci," vysvětlil mluvčí ČOI František Kotrba.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.