Tvrdé boje na východě Ukrajiny. Protiofenziva nejspíš začala

Ukrajinské jednotky se daly do pohybu. Nejtvrdší boje probíhají kolem města Orichiv asi třicet kilometrů jihovýchodně od Záporoží. Ukrajinci se tam snaží prolomit ruskou obranu. Informace potvrzuje několik zdrojů. O tom, že se útoky zintenzivnily, mluvil v noci i ukrajinský prezident.

"S naší armádou jsem v neustálém kontaktu. Se všemi, kteří se podílejí na bojích v nejžhavějších oblastech. V Doněcké oblasti jsou velmi tvrdé boje. Ale je tu výsledek a já jsem vděčný všem, kteří tento výsledek zajišťují," řekl Zelenskyj.

[chooze:article;value:508239]

Podle různých zdrojů Ukrajinci útočí v několika směrech. Tvrdé boje po týdnech relativního klidu na frontové linii potvrzují dobře informované zdroje ze Spojených států, ale i ruští blogeři informující o válce.

Rusové tvrdí, že útoky odrážejí. A ostřelují i ukrajinská města daleko od frontové linie.

Naopak na zatopeném břehu Dněpru, který mají pod kontrolou, přišli Rusové o první obranné linie zákopů. Podle ukrajinských úřadů nechali civilisty po odstřelení Kachovské přehrady v zatopených oblastech bez pomoci.

[chooze:article;value:508392]

"Dokonce ostřelují evakuační místa, což je projev zla, který snad žádní teroristé na světě, kromě ruských, nikdy neudělali. Okupanti zcela ponechali lidi na levém břehu Chersonské oblasti svému osudu. Katastrofa se tam rozšiřuje už dva dny. A to je také naprosto vědomá volba ruského vedení. Na světě už dnes není nikdo, kdo by neviděl, že Rusku vládnou divoši," řekl Zelenskyj.

Situace v zatopených územích je zoufalá. Hladina odstřelené přehrady už údajně spadla pod takzvaný mrtvý bod. Není ji tak možné přivádět k chlazení reaktorů Záporožské jaderné elektrárny. Ty jsou ale už několik měsíců odstavené a podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii je v elektrárně dost vody na několik měsíců chlazení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.