Tvrdé boje o Vovčansk. Ruští vojáci jsou v obklíčení a vzdávají se

Ukrajinci podruhé během války dobývají Vovčansk. Město na hranicích s Ruskem okupanti obsadili na začátku invaze. Podruhé se do něj dostali při překvapivé ofenzivě letos v půli května. O měsíc později se Ukrajincům podařilo nepřítele zatlačit zpět a zajmout desítky ruských vojáků.

"Zajali mě v chemičce. Měli jsme za úkol se probít do další továrny. Bylo nás devět. Vytvořili jsme skupinu a v UAZu se vydali do útoku. Jakmile jsme přijeli do vesnice, ocitli jsme se pod palbou. Přežil jsem jediný," popsal ruský zajatec.

Mapa s vyznačenou obklíčenou chemičkou:

​​​"Naše síly postupně vytlačují okupanty z Charkovské oblasti. Děkuji každému bojovníkovi a každé jednotce, kteří jednoznačně plní své úkoly. A zejména těm, kteří doplňují náš 'výměnný fond' s ruskými vojáky," řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V chemické továrně na kraji města navíc údajně zůstávají nejméně dvě stovky ruských vojáků v obklíčení. Ukrajinská armáda k dobytí závodu používá čerstvě dodané klouzavé bomby, které podle ruských bloggerů způsobují velké ztráty.

Ruský prezident Vladimir Putin mezitím v úterý odjel do Severní Koreje, kde se setká s diktátorem Kim Čong-unem. Upevňující se spojenectví obou režimů znepokojuje Spojené státy.

[chooze:article;value:560477]

​"Obáváme se nejen dopadů, které to spojenectví bude mít na Ukrajinu, protože víme, že severokorejské balistické rakety zasahují ukrajinské cíle. Ale také toho, že by mohla existovat určitá reciprocita, která by mohla ovlivnit bezpečnost na Korejském poloostrově," vysvětlil mluvčí Národní bezpečnostní rady USA John Kirby.

Putin před odjezdem poděkoval KLDR za podporu ve válce proti Ukrajině. Podle odhadů dodal korejský režim Rusku až pět milionů dělostřeleckých granátů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.