V bojích zmítaném Súdánu uvízli čtyři Češi. Evakuovat je není možné

Nebe nad Chartúmem je už několik dní zahalené kouřem. O nadvládu v zemi bojují dvě znepřátelené strany. A to i přes dočasné příměří. Mrtvých už jsou více než tři stovky, zraněných přes tři tisíce. V nepřehledné situaci zůstávají v zemi i čtyři Češi.

"Náš zastupitelský úřad, pod který Súdán spadá, je v intenzivním kontaktu se čtyřmi Čechy, kteří aktuálně v Súdánu jsou. V tuto chvíli není evakuace možná, protože obě letiště, která jsou v Súdánu, jsou mimo provoz," prozradil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake. 

[chooze:article;value:499945]

Ministerstvo varovalo Čechy před cestami do Súdánů už několik měsíců před zahájením současných bojů. A důrazně doporučovalo cesty posunout na později.

Kvůli nestabilní situaci nedokážou dostat ze země své velvyslance ani Spojené státy. Pokus o evakuaci svých občanů vzdali také Řekové a Němci. Celkově je v Súdánů přes tisíc občanů Evropské unie. "Česká republika intenzivně jedná s partnery v Evropské unii o možnosti repatriačního letu," doplnil Drake.

Jak se v Súdánu žije, dokumentuje ve svých videích indický cestovatel a blogger Maheen, který v zemi musel zůstat. "Všechna voda, všechno mléko, všechno z lednice je pryč. Nic nezbylo, nejsou tu žádné zásoby jídla," popsal současný život v zemi. 

[chooze:article;value:500070]

"Já a můj kamarád jsme teď v pasti. Armáda začala okupovat silnice a kontroluje všechna auta. Když jsme se snažili přejít, začali už zvedat zbraň a my jsme pak utekli," pokračoval. 

Aktuální konflikt zhoršuje už tak vážnou humanitární situaci v zemi. Kromě nedostatku vody a jídla často vypadává proud a většina nemocnic je mimo provoz. Civilisté tak ve velkém prchají do sousedního Čadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.