Týnský krokodýl zmizel. Jeho klikaté čáry se ale možná vrátí v květnu

Klikaté čáry v Týnské uličce měly jen krátkou životnost. Dopravní značení mělo pomoci lidem, kteří v místě bydlí. Podle radnice Prahy 1 se ale barva nechytla a značení bude obnoveno v květnu.

Odborníci upozorňují, že v Týnské uličce jsou ohroženy hlavně děti vycházející z domu za zatáčkou, které může srazit auto. Radní pro dopravu z Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO) přiznává, že si místo žádá nějaké dopravní řešení, i když to zrovna bílé čáry nutně být nemusejí.

[chooze:article;value:491631]

​"S novým nátěrem se bude čekat na teplejší počasí. Původně se celý ten záměr měl uskutečnit až v květnu. Z neznámých důvodů ale Technická správa komunikací čáry namalovala podstatně dříve," říká radní.

Dopravní značení podle něj nejspíš reklamoval náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), který se byl na místo podívat.

Ryvola by si přál, aby na místě bylo dopravní řešení, které by vyhovovalo všem. "Pokud se to má malovat skutečně až v květnu, tak máme tři měsíce času na rozmyšlenou. Můžeme hledat i jiné řešení, které by nebylo takto násilné," uvádí Ryvola.

Podle něj klikatici nebylo po technické stránce co vytknout. "Po estetické stránce to asi úplně v pořádku nebylo. Když se tam půjdete podívat, tak zjistíte, že lidé, kteří v Týnské uličce bydlí, pokud na to zapomenou, mohou vypadnout pod kola jedoucího auta. Musím se na to pořádně podívat a s dopravním expertem se zaměříme na to, jestli existuje jiná varianta řešení," dodává radní.

[chooze:article;value:470325]

​Dopravní expert z ČVUT Zdeněk Lokaj upozorňuje, že podobné problémy jako v Týnské uličce jsou v celém historickém centru metropole. "Řada ulic tam na nějakou vyšší intenzitu dopravy vůbec není stavěna. Jde mnohdy o velice úzké komunikace," vysvětluje expert.

Problematický je hlavně smíšený provoz automobilů s lidmi. "Alternativou k čárám by byly retardéry, ale ty žluté by se do historického centra také nehodily. Ale teoreticky by je bylo možné povést z dlažebních kostek, aby nebyly tak nápadné. Jde o to, tam nějakým způsobem omezit rychlost vozidel, která tam projíždějí," uvádí Lokaj.  

Památky se ponořily do tmy. Mohou za to vysoké ceny energií:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.