U ostrova Mallorca se při silné bouři srazily dvě lodě. Několik lidí se zranilo

Dovolenkový ráj, španělský ostrov Mallorca, bičuje bouře, jakou místní nepamatují. Vítr o rychlosti až 120 kilometrů v hodině v hotelových rezortech unáší deštníky i kusy plechu. Turisté v panice utíkají do bezpečí.

Supercela, která oblíbenou destinaci českých turistů zasáhla, proměnila tamní hotely, restaurace i pláže k nepoznání. Popadané větve stromů poničily několik aut a velké škody způsobily i silné deště. Kvůli záplavám záchranné složky řešily nejméně 80 různých incidentů.

Bouře na Mallorce ochromila i lodní dopravu. Výletní loď Brittanica se uvolnila z kotviště a srazila se s nákladním plavidlem. Vítr si s ní podle svědků pohrával jako kdyby byla z papíru. Několik britských turistů utrpělo lehká zranění.

[chooze:article;value:519874]

Kolabovala i letecká doprava. Na letištích v Palmě, Ibize a na Menorce zrušili nebo odklonili více než 100 letů.

Minuty hrůzy zažili i pasažéři letadla mířícího ze španělského přístavního města Alicante na Mallorku. Dostali se kvůli bouři do silných turbulencí. "Letadlo začalo padat. Lidé a děti křičeli, bylo jim špatně, nemohla jsem se ubránit pláči. Nevím, jak dlouho ten okamžik trval, ale připadalo mi to jako věčnost," popsala španělská akrobatka Estela Ortsová.

Apokalyptické počasí trápí i země vzdálené stovky kilometrů od Evropy. Povodně zasáhly středočínskou provincii Chu-nan, kterou bičují přívalové deště. Evakuovány už musely být tisíce lidí. Podle zahraničních médií má Čína za sebou léto klimatické destrukce. Zemi během letních měsíců postihly jak katastrofální záplavy, tak i extrémní vedra.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.