Ukrajina je v kritické situaci. Hrozí, že tu budeme mít Rusa znovu, varoval Vondra

Situace na frontě se začíná vyostřovat. "Ukrajinská armáda je poměrně vyčerpána po té dlouhé protiofenzivě a zároveň neúspěšné. Došlo k poměrně velkému opotřebování těchto vojsk, a to jak po té stránce lidské, padlo hodně vojáků, mnoho bylo zraněno. Ukrajina navíc nedostala tu pomoc, která byla slíbena," nastínil exnáčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Rusové dle něj začali přebírat iniciativu. "Překonali celý ten systém sankcí, které byly vůči Rusům uvedeny. Podařilo se jim tu protiofenzivu zastavit určitou převahou a počtem zbraní, byť nejsou třeba vždy tak kvalitní, jako mají Ukrajinci," doplnil Šedivý.

[chooze:article;value:543455]

Šedivý varoval, že Ukrajinci jsou v krizové situaci. "Vzhledem k tomu, že Rusové moc dobře ví, v jakém stavu je ukrajinská armáda, že má nedostatek materiálu, munice, tak toho využívají," vysvětlil.

Europoslanec a bývalý ministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra (ODS) upozornil, že se opakuje historie ruské expanze. "To bylo za Ivana Hrozného, Petra Velikého, za cara Alexandra, za Stalina. A teď je to znovu za Putina. Měli bychom vystavit hráz té expanzi. Protože pokud ji nevystavíme, tak ho tady máme toho Rusa znovu, už jsme ho tu 40 let měli a jaksi nemáme na to příjemné vzpomínky. Tohle je ten základ, zastavit to Rusko," je přesvědčený Vondra.

"Je to souboj Davida s Goliášem na té Ukrajině. Ta je menší a slabší, takže jí máme pomáhat, protože pokud by Ukrajina zkolabovala a prohrála, tak je to pobídka jak pro Putina, tak i další agresory ve světě v té politice pokračovat, protože se vyplácí. A je to i v našem životním zájmu. Protože my nejsme daleko," má jasno Vondra. Experti se shodují, že západní země situaci na Ukrajině velmi podcenily. Zároveň však přiznávají, že bez jejich pomoci by Ukrajina padla.

Úplné vítězství Ukrajiny Šedivý nepředpokládá. "Já si myslím, že v současné době, pokud nedojde k zásadním změnám, tak to ale nebude v tom pojetí 100% výhry. Ten úkol, který vydal prezident Zelenskyj, vytlačit Rusy 100% z celého území Ukrajiny včetně Krymu je hodně ambiciózní. A v současné době Ukrajina na to nemá," myslí si.

[chooze:article;value:543451]

Na žádné vyjednávání však dle něj nejsou Rusové připraveni. "Rusové říkají, že jsou připraveni k vyjednávání a ukončení války, ale podle jejich podmínek. A ty jejich podmínky jsou de facto akceptovat zabrání čtyř oblastí, které označily za své, a to včetně Krymu. A to je samozřejmě nepřijatelné pro Ukrajinu. Pokud Rusové deklarují, že chtějí jednat, tak to logicky není upřímné," nastínil Šedivý.

"Putin jedná racionálně, sice v rozporu se všemi pravidly hry. Nedodržuje žádné fair play. Je to bezohledná mocenská politika, kdy prosazuje zájem svého impéria proti všemu. Nebere ohledy na ty ostatní a přirozenou tužbu ukrajinského lidu nemít s tím nic společného," dodal Vondra.

V případě konfliktu Ruska se Severoatlantickou aliancí (NATO) by stranou nezůstalo ani Česko. "Zcela určitě by to skončilo jadernou válkou, a to si určitě nikdo z nás nepřeje. Byli bychom součástí celé té mašinérie, naše armáda by se účastnila všech těch vojenských operací, které by mohly být tisíce kilometrů od nás, ale Česko by se účastnilo. Země by musela přejít na válečnou ekonomiku. Změnila by se společnost. Není navíc důvod, proč bychom si měli myslet, že Česko by nebylo cílem různých raketových, leteckých a jiných úderů," upozornil Šedivý.

Na celý díl pořadu se podívejte tady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.