Ukrajina se nikdy nevzdá, řekl Zelenskyj v americkém Kongresu. Sklidil bouřlivé ovace

"Děkuji všem, kteří si váží svobody a spravedlnosti, kteří si jí váží stejně silně jako my Ukrajinci," pronesl v úvodu Zelenskyj a dodal: "Doufám, že má slova úcty a vděčnosti rezonují v srdci každého Američana," za což sklidil bouřlivý potlesk. Podle NBC News ukrajinský prezident během proslovu zdůraznil spojenectví Ukrajiny a USA a poděkoval za poskytnutou pomoc.

Ve svém poselství dále odmítl ruskou tyranii, která podle jeho slov už ztratila nad Ukrajinci kontrolu. "Už to nikdy neovlivní naši mysl,“ prohlásil Zelenskyj a dodal, že ruský lid bude mít také šanci na svobodu, ale "pouze tehdy, když porazí Kreml ve svých myslích".

[chooze:article;value:480498]

Kromě výzvy k posílení sankcí proti Rusku vyzval Spojené státy k pokračování finanční podpory. "Vaše peníze nejsou charita. Je to investice do globální bezpečnosti a demokracie, se kterou nakládáme tím nejodpovědnějším způsobem," řekl směrem ke Kongresu. Zdůraznil dále, že bezpečnostní pomoc ze strany Spojených států je investicí do sdílených hodnot.

V proslovu Zelenskyj zmínil svou nedávnou návštěvu frontové linie ve městě Bachmut, kde před válkou žilo na 70 000 obyvatel a kde nyní zůstává jen pár civilistů. Rovněž zkritizoval Írán kvůli dodávkám válečných dronů Rusku, které se staly hrozbou pro ukrajinskou kritickou infrastrukturu."Takto jeden terorista našel druhého," řekl Zelenskyj.

V závěru prohlásil, že Ukrajina dosáhne "absolutního vítězství" a zopakoval své silné úvodní motto: "Ukrajina žije a jede dál."

https://twitter.com/nexta_tv/status/1605733121579782144?cxt=HHwWgMC8vYfx2sgsAAAA

Jako gesto poděkování předal v závěru svého emotivního projevu prezident Zelenskyj Kongresu ukrajinskou vlajku s podpisy vojáků, kteří momentálně svádějí těžké boje o ukrajinské město Bachmut. "Tato vlajka je symbolem vítězství této války, ať tato vlajka zůstane s vámi." řekl za bouřlivého potlesku dojatý ukrajinský prezident. Vlajku podal předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, která během jeho projevu seděla za ním na pódiu.

Pelosiová pak Zelenskému předala americkou vlajku, která podle ní ve středu zavlála nad Kapitolem na počest jeho návštěvy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.