Ukrajina si zaslouží vstoupit do NATO, řekl Petr Pavel pro BBC

Britské televizní stanici BBC poskytl ve středu rozhovor nově zvolený prezident Petr Pavel. Je to vůbec první rozhovor, který v pozici budoucí hlavy státu Pavel věnoval zahraničním médiím. Interview se uskutečnilo v pražském Hrzánském paláci, kde Pavel dočasně sídlí.

Hlavní tématem rozhovoru byla především evropská bezpečnost, válka na Ukrajině a budoucnost Severoatlantické aliance (NATO). Podle Pavla je v současnosti válka jediným faktorem, který Ukrajině brání se stát členem aliance. Jakmile však konflikt skončí, považuje Ukrajinu za připravenou na členství, a to jak po materiální, tak morální stránce.

Ukrajinská armáda by dokonce měla být podle jeho slov pro NATO velkým přínosem. "Ukrajina bude mít pravděpodobně tu nejzkušenější armádu v Evropě. Zaslouží si být součástí komunity demokratických zemí," prohlásil v rozhovoru s BBC Pavel.

[chooze:article;value:487116]

Uvedl také, že by vojenská pomoc Ukrajině neměla mít skoro žádné limity. "Jsem velice hrdý na to, že má země byla jednou z prvních, které Ukrajině poskytly výraznou vojenskou podporu," řekl Pavel.

Zároveň odmítl obavy některých západních zemí, například Německa či Francie, z eskalace konfliktu. A to i navzdory varováním ze strany Ruska, že dodávky moderních zbraní bude považovat za zapojení NATO do války. Pavel naopak doufá, že Západ urychlí předání slíbených moderních tanků, jako jsou Leopardy 2, Challengery 2 nebo M1 Abramsy.

Jinou možnost Pavel nevidí. "Pokud ponecháme Ukrajinu bez pomoci, s nejvyšší pravděpodobností válku prohraje. A s ní bychom prohráli všichni," předpověděl.

[chooze:article;value:487489]

Zároveň ale upozornil na nutnost mírových jednání. Bez nich se podle něj válku ukončit nepodaří. "Jakmile se objeví i ta nejmenší šance na jednání o míru, musíme ji podpořit. Ale z ruské strany zatím žádná taková vůle není," vysvětlil Pavel.

Za velký úkol evropských prezidentů považuje Pavel nutnost vysvětlit občanům smysl podpory Ukrajiny. "Naše města nejsou zničená ruskými děly. Ale naše budoucnost by zničená být mohla, pokud nebudeme Ukrajinu podporovat až do konce konfliktu," upozornil. Podpořil by prý i zaslání stíhaček F-16. Dodal však, že si není jistý, jestli by bylo možné stíhačky dodat včas a jestli by byly Kyjevu užitečné.

Pavel nastínil první plány v prezidentské funkci. Chce lidem pomoct ustát krizi (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.