Ukrajinci osvobodili několik vesnic. Morálka je silná, hlásí voják

Je to více než týden od chvíle, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálně potvrdil začátek ukrajinské protiofenzivy. Ukrajinské jednotky od té doby postoupily jižně od města Kreminna v Luhanské oblasti a v západní části Záporožské oblasti.

"Morálka je opravdu silná, protože kluci vědí, že postupují vpřed, aby osvobodili svou vlastní zemi," poznamenal jeden z ukrajinských vojáků. Do Záporoží teď podle britské rozvědky s velkou pravděpodobností zahájila přesun i ruská armáda a tvrdí, že tam odrazila ukrajinské útoky. 

"Během uplynulých 24 hodin byly ukrajinské jednotky nejaktivnější kolem Záporoží. Všechny nepřátelské útoky byly odraženy schopnými a rozhodnými akcemi ruských jednotek pomocí leteckých úderů a dělostřelecké palby," sdělil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

[chooze:article;value:509725]

A bojuje se stále i kolem Bachmutu. Rusové se tam snaží za každou cenu udržet své obranné linie. "Zdá se, že bitevní letouny Su-25 už na nás neplatí. Jejich dělostřelectvo je už bezmocné, nic nezmůže," řekl ukrajinský voják.

Ukrajinský prezident Zelenskyj také vyvrátil tvrzení Moskvy o tom, že ničí systémy protivzdušné obrany Patriot, které darovaly Ukrajině západní spojenci. "Bez ohledu na to, kdo v Rusku říká, že naše Patrioty byly zničeny, jsou stále zde, fungují, všechny sestřelují ruské rakety. Tak efektivně, jak je to jen možné. Ani jeden Patriot nebyl zničen," prohlásil Zelenskyj.

OSN mezitím obvinila Rusko, že blokuje dodávky pomoci do Ruskem okupovaných oblastí, které se ještě nevzpamatovaly ze záplav po zničení Kachovské přehrady před téměř dvěma týdny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.