Ukrajinci slaví. Rusko má obrovské ztráty, přišlo i o významnou válečnou loď

Ukrajinci o víkendu zasáhli výsadkovou loď Kostjantyn Olšanskyj. Informoval o tom podle webu The New Voice Of Ukraine mluvčí ukrajinského námořnictva Dmytro Pletenčuk.

Příběh zasažené výsadkové lodi, kterou měli Ukrajinci poškodit raketou Neptun, je ale složitější. Do roku 2014 patřila Ukrajině, než ji Rusko ukradlo během anexe Krymu.

"Devět let stála v Sevastopolském zálivu a byla rozebírána na náhradní díly," řekl mluvčí podle webu RBC-Ukraine. "V desátém roce války si uvědomili, že jim docházejí velké obojživelné lodě této konstrukce, a rozhodli se ji obnovit," dodal Pletenčuk.

Loď by nyní podle něj neměla být bojeschopná a podrobnosti o poškození se ještě zjišťují. Informace není nicméně vhledem k válečným podmínkám možné ověřit z nezávislých zdrojů.

[chooze:article;value:547610]

Zasažení Olšanského přichází v kontextu dalších útoků na ruské námořnictvo v Černém moři. Ukrajinci měli v posledních dnech zasáhnout komunikační centrum Černomořské flotily a velín s více než dvacítkou důstojníků v Sevastopolu.

Poškodit měli také další lodě. Generální štáb ukrajinské armády oznámil, že zásah utrpěly i výsadkové lodě Jamal a Azov. Obě měly utrpět vážné škody.

Podle Oldřicha Bureše z Katedry bezpečnostních studií Univerzity Karlovy je ukrajinská snaha o zneškodňování ruských lodí dlouhodobá. "Je to oblast, kde Ukrajina zaznamenala největší úspěchy," řekl v rozhovoru pro TN Live.

"Podařilo se jí nejen eliminovat značnou část lodí ruské flotily, ale i přinutit ostatní lodě, aby se posunuly dále," okomentoval Bureš útok. Aktuální události ale podle něj dynamiku v Černém moři zásadně nemění. 

Generální štáb ukrajinské armády pravidelně zveřejňuje ruské ztráty od začátku války na Ukrajině. Putin podle něj přišel už o více než 430 tisíc vojáků a téměř 7 tisíc tanků. 

Putin hrozí odplatou za útok v Moskvě. Z pomoci teroristům osočil Ukrajinu (03/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.