Ukrajinci ukázali záběry z útoku na Krymský most. Máte se na co těšit, vzkazují Putinovi

Útok na Krymský most se odehrál 17. července ráno. Exploze si tehdy vyžádala životy dvou Rusů a přerušila dopravu na strategické cestě směrem na anektovaný poloostrov. Až po měsíci zveřejněné záběry odhalují detaily této tajné válečné operace Ukrajiny. 

Na videu je zachycena obrazovka experimentálního námořního dronu nazvaného "dítě moře" (Sea Baby) těsně před tím, než do jednoho z nosných pilířů mostu vypálí zhruba 850 kilogramů výbušniny. Exkluzivní záznam útoku zveřejnila televize CNN s odkazem na zdroj z ukrajinské tajné služby. 

Další dostupné záběry z průmyslových kamer na mostě pak ukazují chvíle, kdy exploze poničila kus silnice a kdy střela z dalšího dronu zničila koleje na jedné straně mostu. Ukrajinci po zveřejnění záběrů varovali, že plánují podobné útoky z moře zopakovat. "Slibuji vám, že to bude vzrušující a naši nepřátelé se mají na co těšit," řekl v souvislosti s videem šéf tajné služby SBU Vasyl Maljuk pro agenturu Ukrinform. Červencový útok podle něj byl výsledkem měsíců příprav tajných služeb a námořnictva. 

"Bezpilotní drony na mořské hladině jsou unikátním vynálezem Služby bezpečnosti Ukrajiny," uvedl také s tím, že na jejich výrobě se údajně měla podílet jenom ukrajinská armáda bez jakékoliv pomoci soukromých společností nebo zahraničních dodávek zbraní. 

[chooze:article;value:517615]

SBU a námořní drony 

​Podobné záběry už v minulosti Ukrajina zveřejnila po útoku na ruskou válečnou loď v černomořském přístavu v ruském Novorossijsku, který uskutečnila na začátku letošního srpna. Nové námořní drony tehdy v ruském přístavu nečekaně potopily válečnou výsadkářskou loď pojmenovanou "Oleněgorskij Gorňak". Podle Maljuka měla loď převážet palivo pro ruskou armádu. 

Americká televize CNN podotýká, že je to vůbec poprvé, kdy se k útoku na Krymský most Ukrajinci přihlásili. Maljuk zároveň v rozhovoru přiznal i zodpovědnost Ukrajinců za první útok na tuto pro Rusko důležitou spojnici, odmítl ale zveřejnit jakékoliv další detaily. Tehdy most výrazně s největší pravděpodobností poškodil výbuch nákladního auta, které zachytily průmyslové kamery. Naposledy se ho Ukrajinci měli pokoušet zasáhnout ze vzduchu minulý týden. 

Jih Ukrajiny je znovu pod silnou palbou. Rusko si začalo vyrábět vlastní drony (08/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.