Ukrajinci zadrželi členy Zelenského ochranky. Měli na něj plánovat atentát

"Dva plukovníci Státní stráže byli shledáni vinnými ze zrady a napomáhání k teroristickému útoku," informoval v úterý odpoledne web Ukrajinska pravda. Ti podle něj měli plánovat atentát nejen na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ale i další významné ukrajinské činitele. Podle informací portálu Livyj bereh oběma hrozí doživotí. 

Na přípravě útoku se měli podílet také tři agenti FSB. Mělo se jednat o Dmytra Perlina, Oleksije Korněva a Maxima Mišustina. Perlin měl údajně rekrutovat špehy ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022.  

"Kontrarozvědka a vyšetřovatelé SBU zmařili plány FSB na likvidaci prezidenta Ukrajiny a dalších představitelů nejvyššího vojenského a politického vedení státu. Plány realizovala agentská síť, kterou předem odhalila SBU za asistence vedení Státní bezpečnosti. V síti, na jejíž činnost dohlížela FSB z Moskvy, byli dva členové Státní stráže, kteří předávali tajné informace do Ruské federace," stojí dále v prohlášení.

[chooze:article;value:554147]

Úkolem agentů FSB bylo podle SBU najít mezi ochrankou prezidenta takové lidi, kteří by byli ochotní vzít hlavu státu jako rukojmí a později ji zavraždit. Kromě Zelenského měli agenti zlikvidovat také šéfa SBU Vasyla Maljuka, šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova a další vysoce postavené ukrajinské činitele.

Maljuk uvedl, že o speciální operaci na odhalení nepřátelských agentů věděl jen omezený okruh lidí. On sám na její průběh prý dohlížel. Teroristický útok měl být podle něj "dárkem pro Putina k jeho inauguraci". Operaci označil za selhání ruských speciálních služeb. "Nesmíme ale zapomínat na to, že nepřítel je silný a zkušený. Nelze ho podceňovat," prohlásil.

Likvidaci Budanova prý agenti plánovali stihnout ještě před Velikonocemi. Agenti, které neverbovala ruská FSB, měli prý nejprve předat do Ruska informace o jeho pohybu. Na místo, kde se nacházel, měl být pak proveden raketový útok. Na případné přeživší měla pak podle plánu zaútočit další raketa, případně dron. 

[chooze:article;value:554286]

Výzbroj, která měla být při útocích použita, přivezl do Kyjeva osobně příslušník Státní stráže. Mělo jít o drony, munici pro protitankový granátomet RPG-7 a také protipěchotní miny MON-90.

SBU však tyto plány odhalila a zabránila tak provedení plánovaného atentátu. Dokumenty a důkazy o trestné činnosti objevila při domovních prohlídkách podezřelých.

Ruský prezident Putin chtěl na přehlídce vyděsit Západ. Ukázal tanky, které tam neměly co dělat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.