Ukrajině náleží celé její území, shodla se V4. Souhlasili Slováci i Maďaři

"Dnes jsme otevřeně a upřímně diskutovali o hlavních bodech zahraniční politiky současnosti. Ruské válce na Ukrajině nebo situaci na Blízkém východě. Zdůrazňuji, že je nutné zvýšit podporu Ukrajiny ve všech oblastech, včetně vojenské asistence," prohlásil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

V zájmu regionu je podle něj držet Rusko co nejdále od svých hranic. "Stále více zemí se přidává k české iniciativě, která má poskytnout 800 tisíc kusů munice," uvedl. Poděkoval Polsku, že se připojilo.

"Musí to být Ukrajina, kdo rozhodne o podmínkách míru," sdělil. Všichni ministři se podle něj shodli, že ruská agrese na Ukrajině je porušením mezinárodního práva. "Byli jsme schopni se shodnout i na plné obnově ukrajinského území, jsem velmi rád, že máme tento výsledek naší diskuze," dodal. Všichni čtyři také souhlasí s navýšením fondu V4 o deset procent.

[chooze:article;value:543753]

Polský ministr Radosław Sikorski za iniciativu, která má poskytnout munici, české vládě poděkoval. Potěšilo ho také, že všechny státy V4 souhlasí, že hranice Ukrajiny mají být obnoveny. "Všichni souhlasíme, že ruská invaze byla agresí. Neshodneme se ale, co s tím dělat," upozornil.

"Maďarským národním, ekonomickým i politickým zájmem je, že V4 musí dále fungovat," oznámil maďarský ministr Péter Szijjártó. 

"V4 může kooperovat v oblastech, kde máme společné zájmy," prohlásil slovenský ministr Juraj Blanár. "Pro nás je důležitá i migrační politika," doplnil. K české iniciativě se Bratislava ani Budapešť nepřipojí. "Myslíme si, že tento konflikt nemá vojenské řešení," poznamenal Blanár. "Bude pokračovat humanitární pomoc," doplnil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.