Ukrajinský ministr skončil ve funkci. Kvůli sporu s prezidentem Zelenským

Ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko skončil ve funkci kvůli sporu s ukrajinským prezidentem Zelenským. Muži se neshodli na tom, kam by v této době měly jít finanční prostředky země.

Tkačenko chtěl prý zhruba 12 milionů eur (v přepočtu zhruba 290 milionů korun) na dostavbu národního muzea. Toto zařízení mělo připomínat mimo jiné ukrajinské oběti genocidy hladomoru ve 30. letech minulého století, píše rakouský deník Krone.

[chooze:article;value:514252]

​Ukrajinský prezident Zelenskyj ho ale veřejně zkritizoval za to, že vynakládá příliš prostředků na kulturní projekty v době války. "Muzea, kulturní centra, symboly, televizní seriály, to všechno je důležité, teď máme ale jiné priority. Dlažební kostky, městské dekorace a fontány mohou počkat až po vítězství," řekl prezident.

Ministr se bránil

Tkačenko ve čtvrtek večer na svém telegramu výdaje obhajoval. "Kultura za války je důležitá, protože to není válka jen o území, ale také o lidi," napsal Tkačenko. Prostředky na kulturu jsou podle něj během války neméně důležité než prostředky na drony, protože "kultura je ochranným štítem naší identity a našich hranic", řekl politik.

Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že požádal premiéra Denyse Šmyhala, aby zvážil nahrazení Tkačenka. Ministr ale toto řešení předběhl svou rezignací. Ve svém vyjádření napsal, že nastala "vlna nedorozumění o důležitosti kultury v době války", uvedl deník Zeit.

Volodymyr Zelenskyj tento měsíc odvezl zajatce z Turecka. Využil k tomu letadlo české vlády:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.