Umělá inteligence nahradí lidi. Studie odhalila nejvíce ohrožená povolání

Vzestup umělé inteligence pokračuje a rychle se projevuje v různých odvětvích. Podle odborníků má podpořit ekonomický růst a přinést obrovský pokrok hlavně ve vědě a zdravotnictví. Zároveň ale ohrožuje některá klasická povolání. Nová studie odhalila, kterých 20 zaměstnání by umělá inteligence mohla nejvíce ohrozit.

Vliv umělé inteligence na pracovišti zkoumal tým výzkumníků vedený Princetonskou univerzitou. Výsledky ukázaly, že úplně nejvíce ohrožená povolání jsou operátoři call center a telemarketéři. Řada firem už v současnosti využívá služby různých chatbotů a dovolat se k živému člověku je na spoustě infolinek velký problém. Na druhou stranu zvládne dnes umělá inteligence komunikovat na velmi vysoké úrovni a při psaní často není poznat, zda si píšeme se skutečnou osobou, nebo počítačem. Do budoucna by se tento trend měl ještě prohlubovat.

[chooze:article;value:487989]

​Hned 14 dalších povolání v žebříčku jsou různí vysokoškolští učitelé, především učitelé jazyků, psychologie či historie. I na dalších pozicích jsou poměrně dobře placené pozice, které vyžadují významnou úroveň vzdělání, včetně matematiků, rozpočtových analytiků, účetních či soudců. Umělá inteligence totiž dokáže dobře pracovat s daty či předpovídat různé trendy.

"Vliv umělé inteligence na práci bude pravděpodobně mnohostranný. V některých případech může umělá inteligence nahradit práci, kterou dříve vykonávali lidé, a v jiných případech může umělá inteligence doplňovat práci vykonávanou lidmi," stojí ve studii. Vědci ve své práci propojili 10 aplikací s umělou inteligencí, jako je překlad, jazykové modelování či generování obrázků, s 52 lidskými schopnostmi, jako například porozumění ústnímu projevu.

S umělou inteligencí se teď aktuálně řada lidí potkává v podobě chatovacího automatu. "Přínosem toho jazykového modelu Chat GPT je, že je to v podstatě něco jako paměť všech těch slov, která se kdy na internetu napsala, a do této paměti můžeme my inteligentním způsobem zasahovat," uvedl Jan Šedivý z ČVUT.

"Položíme-li například otázku, co to je neuronová síť, tak ten jazykový model je schopen na tuto otázku odpovědět," dodává ke schopnostem systému Šedivý. Umělá inteligence v chatovacím automatu dokáže vypočítat matematické příklady, zodpovědět zapeklité otázky z různých oborů nebo třeba složit báseň.

​Umělá inteligence pomáhá hlavně lékařům. Podívejte se, co s ní dokáže IKEM:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.