Unie zakázala chovat některé druhy zvířat. Na nosála už v Česku nenarazíte

Nejenom nadšenci, ale i zoologické zahrady. Plošný zákaz chovu invazivních druhů nařízený Evropskou unií se dotkl všech. Chovatelé, kteří dopředu uvědomili úřady, mohou nechat zvířata dožít. Už je ale nesmí rozmnožovat nebo nakupovat. Mimo jiné jde o želvu nádhernou, mývala severního nebo nosála červeného.

"Tím, jak uchopila invazivní druhy Evropská unie, se dopustila jedné zásadní chyby. Nevzala totiž v úvahu lokální specifika. Nosál červený je tropické zvíře, které, pokud by i uteklo, v podmínkách jiných než jižní Evropy nepřežije," domnívá se ředitele Zoo Tábor Evžen Korec.

Nosálové jsou pro návštěvníky atraktivní zvířata. I kvůli nim do táborské zoo lidé jezdí. "Baví to hlavně děti, vydrží je pozorovat třeba i 10 až 15 minut," říká ošetřovatel Martin Ondruch.

[chooze:article;value:537821]

​V budoucnu ale bude nejspíš táborská zahrada jedinou v Česku, možná i v Evropě, kde na nosály narazíte. Pro jejich chov získala výjimku. Používají je tu totiž k výzkumu dlouhověkosti u zvířat.

Nosály červené chová například i zoo v Hluboké nad Vltavou. "Až tito jedinci dožijí, určitě už tento druh znovu pořizovat nebudeme. Pořídíme jiný, který budeme moci rozmnožovat a jehož chov bude mít smysl," tvrdí Tomáš Mejda ze zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou.

Tato zoo zažádala ale o jinou výjimku, chce mít možnost dál přijímat želvy nádherné, kterých se lidé často zbavují tak, že je vypustí do rybníka. "Až nám bude žádost schválená, staneme se sběrným zařízením. Veřejnost k nám tedy bude moct nosit želvy a nevypouštět je do volné přírody," dodává Mejda. Zda ministerstvo životního prostředí výjimku povolí, ale zatím není vůbec jisté.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.