Úřad chce změny pro zaměstnance. Nové bude vyplácení mezd i volba dovolené

Se seznamem 23 novinek přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu. V návrhu, který zveřejnilo v pátek, přišlo se řadou opatření, která mají za cíl usnadnit podnikatelům v Česku provozování činnosti. Návrh by ale měl dopad i na jejich zaměstnance.

Mezi opatřeními, která ministerstvo navrhuje, je například možnost dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, že by zaměstnanec dostával svou mzdu v eurech. A to i v případech, že ani jeden z nich neoperuje v zahraničí.

Zaměstnanci by také mohli mít větší svobodu při plánování dovolené. Návrh totiž chce zrušit povinnost sestavování písemného rozvrhu čerpání dovolené. "Zaměstnavatelům to umožní rychleji a pružněji reagovat na požadavky zaměstnanců. Ti zase získají větší svobodu v plánování svého volna," argumentuje ministerstvo.

[chooze:article;value:553819]

Další zajímavostí je možný konec účtenek, aspoň těch papírových. V návrhu je zařazena i možnost ukotvení digitální a elektronické účtenky. Tu by zákazníci získávali prostřednictvím aplikace nebo e-mailu. Papírová účtenka by stále existovala, ale už pouze na vyžádání.

Pro samotné podnikatele cílí návrh především na oblasti, kde je zatěžuje administrativa. "Jedním z hlavních předpokladů pro úspěšné podnikání je přívětivé podnikatelské prostředí, nízká administrativní zátěž a co možná nejjednodušší pravidla pro podnikání. Od opatření si slibujeme, že také zvýší atraktivitu Česka mezi zahraničními investory," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Podnikatelům tak slibuje návrh jednodušší převody vozidel, snižování pokut a sankcí, pokud by byly uhrazeny včas, zrušení povinnosti uvádět adresu při ohlášení živnosti nebo zmírnění povinnosti pro zpracování lesních hospodářských plánů.

Celý balíček je ke stažení zde:

[chooze:document;value:7f5e9053-f7b3-4c07-ac5c-240fd284a429]

Živnostníky čeká změna. Sociální pojištění zřejmě budou platit jinak (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.