Úřad představil novinku. Má lidem výrazně pomoci s výběrem dodavatele energií

Na českém trhu jsou desítky dodavatelů elektřiny i plynu. Nabídku 33 dodavatelů elektřiny a 30 dodavatelů plynu nyní můžete srovnávat pomocí ERÚ. Ten sice nepokrývá všechny dodavatele, nicméně se jedná o drtivou většinu – 99 procent trhu podle počtu odběratelů.

"Abychom změnu dodavatele usnadnili, přidali jsme do našeho srovnávače novou unikátní funkci, díky které umí sám načítat data z faktur dodavatelů. Spotřebitel už nemusí listovat vyúčtováním a přepisovat údaje o své spotřebě nebo používané sazbě. Stačí, aby nahrál fakturu a webové stránky to udělají za něj," popsal předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Aby vše správně fungovalo, je potřeba vyúčtování do srovnávače nahrát ve formátu PDF. Tento formát patří mezi běžně užívaný dodavateli.

[chooze:article;value:546215]

​"Spotřebitelé si ve srovnávači mohou filtrovat produkty i podle toho, zda chtějí fixaci, případně na jak dlouhou dobu. Zároveň srovnávač rozlišuje to, když má některá nabídka období fixace kratší, než je doba trvání samotné smlouvy. Spotřebiteli se snažíme dát maximum nezávislých informací," řekla členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

ERÚ ale také varuje, aby si lidé pozorně přečetli smlouvy. A to nejen s případným novým dodavatelem, ale i s tím stávajícím. Předčasný odchod od dodavatele energie může vyústit ve smluvní pokutu.

Srovnávač najdete zde na stránkách ERÚ.

Firma odmítla uhradit přeplatky za energie, lidé na ně čekali dlouhé měsíce. Podívejte se na únorovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.