Úřady bijí na poplach. Evropou se šíří salmonela z polského kuřecího

Hned 15 evropských zemí a Spojených států amerických se dotkl nárůst počtu případů nákazy salmonelou z kontaminovaného kuřecího masa či výrobků z něj, konkrétně kebabu. Škodlivé maso bylo podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) vystopováno k sedmi zpracovatelům z Polska a jednomu z Rakouska. Pro zjištění jejich role v případu ale musí mikrobiologové udělat ještě další testy.

Středisko zároveň vydalo před šířením nemoci varování. Během letošního roku bylo v souvislosti s tímto případem nahlášeno 335 výskytů nemoci, a to v Rakousku, Německu, Dánsku, Belgii, Francii, Finsku, Nizozemsku, Irsku, Itálii, Lucembursku, Norsku, Polsku, Švédsku, Slovinsku, Velké Británii a USA. Tento seznam ale pravděpodobně není konečný.

[chooze:article;value:525901]

"Vzhledem k tomu, že zdroje nákazy nebyly spolehlivě identifikovány, je pravděpodobné, že se nové případy ještě objeví, a to i v dalších zemích," tvrdí ECDC.

Česko už v souvislosti s tímto problémem zavedlo opatření a přesuny masa pozorně sleduje. "Dne 25. srpna poskytly příslušné české úřady informace o zpracovatelích masa obchodujících s Rakouskem. Dále informovaly Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva o nákupech polského masa českými firmami," uvádí ECDC.

V posledních letech v Česku ale počet výskytu salmonelózy podle dat Státního zdravotního ústavu spíše klesá. Zatímco v roce 2022 bylo evidováno 7 676 nemocných, v roce 2021 lehce přes 10 tisíc, a v roce 2019 dokonce přes 13 tisíc. Mezi těmito hodnotami se pohyboval počet nemocných už od roku 2012. Letos, od ledna do září, se pak v Česku vyskytlo 5 610 případů nemoci, tedy podobně jako vloni v tomto období.

Žena porcovala kuřecí maso. Málem kvůli tomu přišla o život:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.