USA představily nový bombardér. Radary mají problém ho zachytit

Nový americký bombardér, který Spojené státy v Kalifornii slavnostně představily v pátek, stál podle BBC skoro 700 milionů dolarů (asi 16 miliard korun). Letectvo jich chce koupit nejméně 100 a nahradit jimi letouny B-1 Lancer a B-2 Spirit.

Bližší detaily o bombardéru jsou tajné. "Ty nejsofistikovanější radary budou mít potíže se zachycením B-21 v oblacích," upozornil ale americký ministr obrany Lloyd Austin. "Padesát let pokroku v technologiích nízké viditelnosti se promítlo v tomto letounu," dodal.

To, že bude letoun těžce zpozorovatelný, si pochvaluje i Kathy Wardenová ze společnosti Northrop Grumman. "Uslyšíte ho, ale neuvidíte," prohlásila představitelka firmy, která bombardér vyrábí.

[chooze:article;value:474107]

První let B-21 je plánovaný na příští rok. Bombardér je schopný letět i bez posádky, zatím ale Američané neplánují tuto možnost využívat. Momentálně se vyrábí šest takových letounů.

Nový bombardér může být reakcí USA na obavy z konfliktu s Čínou, upozornila agentura AP. Asijská země má mít do roku 2035 1 500 jaderných zbraní. Spojené státy se proto snaží modernizovat takzvanou jadernou triádu. Tu tvoří strategické bombardéry, mezikontinentální balistické rakety a balistické rakety odpalované z ponorek.

Americký ministr obrany v září navštívil Prahu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.