USA se chystají zakázat obchod se žraločími ploutvemi

Sněmovna reprezentantů a Senát schválily totožné verze návrhu zákazu jako součást širšího zákona o výdajích na obranu, který by měl podepsat prezident Joe Biden. V praxi to bude znamenat, že koupě, prodej, přeprava, nebo dokonce vlastnění žraločích ploutví z paryb ulovených v zahraničí bude na půdě Spojených států nezákonné.

Lov žraloků, při kterém jim jsou následně odřezávány ploutve a jejich mrtvá těla jsou vhazovány zpět do oceánu, je podle AP v amerických vodách zakázán již několik desetiletí. Spojené státy však zůstávají hlavním centrem tohoto lukrativního obchodu, při němž je ročně zbaveno ploutví až 73 milionům žraloků.

[chooze:article;value:375213]

V amerických přístavech jsou každoročně zabaveny tisíce sušených ploutví žraloků ulovených v zahraničí v nedeklarovaných zásilkách směřujících do Číny a dalších částí Asie, kde je polévka ze žraločích ploutví vyhledávanou pochoutkou.

"Naše přístavy již nejsou otevřené pro obchodování se žraločími ploutvemi," řekl Gib Brogan, ředitel kampaně skupiny Oceana pro ochranu oceánů. "To je vyřadí z dodavatelského řetězce a očekáváme, že to naruší globální trh s ploutvemi."

https://twitter.com/AP/status/1603842527735517195?cxt=HHwWlsC41YGS_8EsAAAA

Přestože nejsou všichni žraloci loveni jen pro své ploutve, žádná z ostatních částí žraloka, jako je třeba jeho maso, čelisti nebo kůže, nemůže ploutvím co do hodnoty konkurovat. V závislosti na druhu žraloka se může jedna libra ploutví prodávat za stovky dolarů, což z nich dělá váhově jeden z nejdražších mořských produktů.

Někteří vědci, kteří se zabývají lovem žraloků, se však domnívají, že legislativa bude mít na obchod se žraločími ploutvemi jen malý dopad a že v Americe povede pouze k ukončení regulovaného rybolovu žraločího masa a dalších legálních produktů. Tamní lov žraloků, i když je malý, je dobře řízen a vyřazení země z obchodu se žraločími ploutvemi by paradoxně mohlo podpořit jejich lov v těch částech světa, kde je méně udržitelný, míní emeritní vedoucí vědecký pracovník Robert Hueter z Mote Marine Laboratory v Sarasotě na Floridě.

Ochránci přírody však tvrdí, že USA musí jednat rázně, aby k podobným krokům povzbudily i ostatní země, podobně jako byl třeba americký zákaz obchodu se slonovinou klíčový pro ochranu afrických slonů. Zákaz obchodu se žraločími ploutvemi, který poprvé navrhla v roce 2017 oboustranná skupina  zákonodárců, je podobný opatřením, která již přijala Kanada.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.