USA se snaží odstrašit Čínu. Navázaly spojenectví s dávným nepřítelem

USA a Japonsko se dohodly na posílení mezinárodní spolupráce. Po jednání v Bílém domě to oznámil americký prezident Joe Biden společně s japonským premiérem Fumiem Kišidou. Podle nich jde o "nejvýznamnější modernizaci" jejich spolupráce. "Naše země společně podnikají významné kroky k posílení obranně-bezpečností spolupráce," řekl Biden, kterého citoval web CBS News.

"Modernizujeme struktury velení a řízení. A zvyšujeme interoperabilitu a plánování našich armád, aby mohly spolupracovat bezproblémovým a efektivním způsobem," dodal. Japonsko by se také mělo zapojovat do společných projektů s dalšími zeměmi. Chystají se například vytvořit společně s Austrálií síť protivzdušné obrany. 

[chooze:article;value:550382]

​"Naše spojenectví, které máme s Japonskem, má čistě obranný charakter," řekl Biden. "Je to obranná aliance. A věci, o kterých dnes diskutujeme, zlepšují naši spolupráci a jsou čistě o obraně a připravenosti," dodal.

Oznámení přicházejí uprostřed rostoucích obav z čínského vlivu. Japonský premiér během tiskové konference po jednání s Bidenem řekl, že Japonsko bude nadále usilovat o konstruktivní a stabilní vztah s Čínou. "Potvrdili jsme, že jednostranné pokusy změnit status quo silou nebo nátlakem jsou absolutně nepřijatelné, ať jsou kdekoli," citoval ho web CNN.

Státní návštěvě japonského premiéra ve Washingtonu předcházelo společné námořní a letecké cvičení USA, Japonska, Austrálie a Filipín v Jihočínském moři. Cílem měla být demonstrace kolektivního závazku posílení mezinárodní spolupráce. Čína mezitím oznámila uspořádání vlastního cvičení v této oblasti.

Biden pohrozil Izraeli ukončením podpory. Ten otevřel humanitární koridory:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.