Úspěch českých pilotů. V případě války budou z Česka velet silám NATO

Ministerstvo obrany ve středu oznámilo zapojení dvou nových velitelů mise v českém letectvu. Jedná se o dva špičkové české piloty, jejichž jména jsou utajena. Oba dva piloti na začátku února úspěšně složili náročnou zkoušku po cvičení v programu TLP.

Tato zkouška spočívala z prokázání schopností pilotování letadla, ale hlavně také z vedení dalších vojenských jednotek. "Jedno z nejintenzivnějších mezinárodních cvičení se koná několikrát do roka za účasti desítek letounů z různých zemí Evropy na základně Albacete Los Llanos v jihovýchodním Španělsku," uvedlo ministerstvo obrany.

[chooze:article;value:538606]

Program TLP má své absolventy připravit na naplánování a následné provedení složitých vojenských misí. Tyto mise jsou velmi rozsáhlé a rozmanité, aby otestovaly schopnost adeptů se přizpůsobit podmínkám. Uchazeči tak musí v rámci testu za jediný den operaci naplánovat, provést a také vyhodnotit.

Proto jde o velmi náročný trénink. "Na jiných cvičeních se jede ve dvoudenním cyklu, kdy jeden den plánujete a druhý létáte. Zde je vše zhuštěno do jednoho dne. Náročnost se stupňovala, žádný úkol se neopakoval. Organizátoři vždy přidali něco, co si vynucovalo jiný postup a jiné plánování," řekl podle ministerstva obrany jeden z nových velitelů misí.

Přítomnost velitelů mise, v angličtině označovaných jako mission commander, znamená pro Česko výrazně lepší pozici v rámci NATO. Pokud totiž bude NATO ve válce, letectvo Aliance může být řízeno právě z čáslavské letecké základny, kde oba velitelé pracují.

Piloti nepotřebují ani vidět na přistávací dráhu. Armáda modernizovala systémy (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.