Útok Íránu na Izrael není maličkost. Hrozí rozsáhlá válka, varuje český generál

První přímý útok Íránu na Izrael vyvolal obavy z možné izraelské odvety a další eskalace konfliktu. Podle bezpečnostního experta a bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého si židovský stát nenechá íránský úder líbit.

"Izrael je v poměrně složité situaci. Nemá vyřešený problém v Pásmu Gazy. Ale tento útok, který provedl Írán na území Izraele, není možné ignorovat. Takže Izrael nějakou odvetu pravděpodobně připraví a provede. Je však otázkou, jak bude masivní," tvrdí.

Jedno je podle Šedivého ovšem poměrně jisté. "Bude to zcela určitě letecký úder," myslí si. Neproběhne prý ale okamžitě. "Ta operace se musí naplánovat. Je to otázka například získání potřebných zpravodajských informací. Takže když to půjde rychle, budou to týdny," odhaduje.

[chooze:article;value:550927]

"Já se obávám, že Izraelci dříve nebo později provedou úder na íránská jaderná zařízení. Nemusí to být teď, ale v budoucnu se to pravděpodobně stane," dodal také.

Izraelský úder, ať už kamkoliv na íránské území, přitom pravděpodobně vyvolá další ozbrojenou odpověď ze strany Íránu. Islámská země už totiž oznámila, že pokud Izrael na její úder odpoví, pošle na něj ještě více raket.

"Pokud by Izrael skutečně provedl nějakou rozsáhlejší akci, která by se dostala v intenzitě toho, co jedna či druhá strana předvedla, dál, může to vést k další eskalaci a nasazení pozemních sil do bojů mezi Izraelem a íránskými spojenci v regionu," varuje Šedivý.

[chooze:article;value:550762]

"Libanon částečně ovládá hnutí Hizballáh, které je silně napojené na Írán. Může se tak stát bojištěm mezi Izraelem a Íránem. A postupně se do toho můžou zapojovat také další aktéři. Ta situace může být velmi výbušná a může to vést opravdu k rozsáhlému konfliktu," obává se.

Ani snaha USA odradit Izraelce od další eskalace podle něj nepomůže. "Zatím se zdá, že ta varování Spojených států amerických nemají vždy požadovaný efekt. Spojené státy například několikrát upozornily Izraelce, že rozsah ničení v Pásmu Gazy je velký a že je nezbytně nutné snížit tam intenzitu bojů. Izraelci na to ale nereagují. Debatu o tom, jestli začne ofenziva v Rafáhu, Netanjahu rychle ukončil," upozornil Šedivý.

Írán zaútočil na Izrael. Vypustil stovky dronů i balistické rakety:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.