Útok na Kreml zinscenovali Rusové, tvrdí institut. Putinův mluvčí obvinil USA

Středeční výbuch dálkově ovládaného dronu u Kremlu spustil lavinu reakcí. Moskva totiž okamžitě po incidentu obvinila Ukrajinu z pokusu o atentát na Vladimira Putina. 

"Po teroristickém útoku na Kreml nezbývá jiná možnost než fyzické odstranění Zelenského a jeho přisluhovačů. Není ani třeba, aby podepsal akt bezpodmínečné kapitulace," hlásal například bývalý prezident a místopředseda Rady bezpečnosti Ruska Dmitrij Medveděv.

To ale ukrajinský prezident během své návštěvy Finska důrazně odmítl. "My neutočíme na Moskvu ani na Putina. Bojujeme na svém území. Bráníme naše města a vesnice. Na takové útoky ani nemáme prostředky. Nezaútočili jsme na Putina a vyšetřování necháme tribunálu," prohlásil.

[chooze:article;value:502930]

Podle amerického Institutu pro studium války je ale pravděpodobné, že šlo o akci naplánovanou samotným Kremlem s cílem oživit a posílit protiukrajinské nálady ve společnosti. Moskva je podle institutu extrémně dobře chráněná, a je proto nepravděpodobné, že by se dvojice dronů dostala nepozorovaně až do jejího centra.

"Okamžitá, konzistentní a koordinovaná reakce Kremlu ještě více naznačuje, že byl útok i odpovědi na něj připraveny tak, aby byl jejich politický dopad větší než možné znemožnění se," píše institut dále na twitteru.

[chooze:article;value:502866]

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to ale striktně odmítl. Stopy strůjců útoků podle něj nevedou do Moskvy, ale do Washingtonu. "Dobře víme, že o takových akcích, o takových teroristických útocích, se nerozhoduje v Kyjevě, ale ve Washingtonu," citovala jej agentura TASS.

Rusové na dronový útok reagovali také rozsáhlým bombardováním Chersonské oblasti, při kterém zemřelo 21 lidí a 48 jich bylo zraněno. Sebevražedné drony s nápisy odkazujícími na odvetu za včerejší útok na Kreml pak dopadly do Kyjeva a do Oděsy, kde zasáhly místní univerzitu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.