V Brně prodávali nekolkovaný alkohol. Celníci zabavili kolem 70 litrů

SZPI pravidelně kontroluje, zda se v České republice neprodává alkohol bez kontrolní pásky, tedy takzvaného kolku. Právě na tento problém inspekce narazila v provozovně společnosti NakupRum, s. r. o. v Brně.

Inspektoři objevili během kontroly 76 lahví o celkovém objemu zhruba 70 litrů, které neměly kolek. "Lihoviny se nacházely v lahvích původního alkoholu, případně v nových skleněných lahvích opatřených etiketou například 'Zázvorka klasik vodková' či 'Zázvorka premium bílý rum'," informoval na webu mluvčí SZPI Marek Bartík.

[chooze:article;value:517742]

Dohromady šlo o pět druhů lihovin, které byly podle inspekce namíchány a naplněny do lahví o různých objemech přímo v provozovně. "Podle zákona o povinném značení lihu musí být všechny lihoviny ve spotřebitelském balení větším než 0,06 litru a s objemem alkoholu převyšujícím 15 % označeny kontrolní páskou," nastínil Bartík.

Inspekce následně kontaktovala pracovníky Celní správy ČR. Ti předmětné lihoviny zajistili. S provozovatelem SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. "Potravinářská inspekce upozorňuje provozovatele potravinářských podniků, že tato praxe je nelegální a zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu jim zakazuje nakládat s neznačeným lihem, a to pod sankcí až 5 000 000 korun," uzavřel Bartík.

Muž si z obchodu v Ostravě bez zaplacení odnesl alkohol za 10 tisíc korun. Podívejte se na reportáž (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.