V Česku chybí stovky hasičů. Po letech se otevřela škola ve Frýdku-Místku

Hasiči už opět mají svou střední odbornou školu. Školní rok zahájili studenti ve Frýdku-Místku slavnostním slibem. Školu před 13 lety zavřela finanční krize. "My jsme si řekli, že bez ohledu na to, v jakém jsme stavu, musíme udělat taková opatření, abychom naopak ten obor znovu otevřeli," vysvětlil generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček.

Do prvního ročníku se přihlásilo téměř 70 uchazečů, do lavic jich nakonec usedlo 30. Kromě písemných přijímacích zkoušek z češtiny a matematiky museli udělat za minutu 20 kliků a uplavat 50 metrů.

[chooze:article;value:520759]

"Já jsem chtěl pomáhat lidem. Chtěl jsem vyzkoušet něco jedinečného," uvedl jeden ze studentů Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy požární ochrany ve Frýdku-Místku. "Taťka říkal, že hasič je dobrý, že to je výborná práce. Tak jsem se přihlásil," podotkl další.

Mezi studenty jsou i dvě budoucí hasičky. "Já už se od mala věnuji požárnímu sportu, takže tím prakticky žiju," přiblížila jedna z žaček. "Mám velkou část rodiny u dobrovolných hasičů, tak se mi to zalíbilo," nastínila druhá.

Kvůli nově otevřené třídě hasiči nemuseli přijmout žádného nového učitele. Nováčky budou učit ti, kteří už vyučují na hasičské vyšší odborné škole. "Máme posílené hodiny tělesné výchovy, takže budou mít jednu hodinu plavání a dvě hodiny chodit na hřiště," řekla třídní učitelka Hana Šťastníková.

Od druhého ročníku se studenti začnou připravovat na povolání hasiče. Klasické předměty, jako je čeština nebo dějepis, ustoupí specializovaným předmětům. "Jako je například strojnický kurz, technická služba, chemická služba a oblast prevence," sdělil učitel Petr Holub. Díky těmto předmětům studenti mohou po maturitě okamžitě získat práci u hasičů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.