V Česku je nová varianta covidu. Laboratoře potvrdily dva případy

V České republice byl prokázán podtyp koronaviru ze Spojených států s označením XBB.1.5. Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval o dvou prokázaných případech, skutečná čísla ale mohou být větší kvůli relativně malému testování. 

"Jde o variantu, která se šíří rychleji než ty, které zatím známe. A vyznačuje se schopností imunitního úniku. Kraken, jak se jí přezdívá, tak nemusí dobře rozeznat imunitní buňky navozené vakcinací nebo prodělanou infekcí," sdělila TN.cz mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. 

[chooze:article;value:478998]

​Web NBC News již koncem loňska napsal, že je tato varianta prokázaná u 40 procent nově nakažených v USA, na severovýchodě země je dokonce podíl na úrovni 75 procent.

Podle epidemiologa Romana Prymuly se ale Češi nemusejí bát. "Nic nenasvědčuje tomu, že by průběh nemoci měl být nějak dramaticky těžší. Přesto tato varianta obchází lépe náš imunitní systém, ale předpokládám, že stávající očkovací látky nás ochrání před vážným průběhem nemoci," řekl Prymula. "Když je někdo v nemocnici, tak to ještě neznamená, že má opravdu závažný průběh," dodal. 

S tím souhlasí i imunolog Václav Hořejší. "Je možné, že se z toho vyvine něco horšího, na nějaké přesnější hodnocení je ale příliš brzy. U nás ale větší počty hospitalizací nebo úmrtí nepředpokládám," řekl. 

[chooze:article;value:482404]

​Podle Prymuly je větším rizikem šíření nemoci v Číně. "Zdravotnické autority ve světě Peking žádají, aby začal hlásit skutečné počty nakažených, což se podle všeho zatím neděje," připomněl epidemiolog.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.