Voják v záloze zastřelil v USA 18 lidí. Pátrá po něm policie i FBI

[chooze:gallery;value:33660]

​Lewistonská policie pátrá po aktivním střelci a identifikovala dva podniky, ve kterých měl útočit. "V současné době řešíme incident s aktivním střelcem v restauraci Schemengees a bowlingové herně Sparetime Recreation. Prosíme, nevjíždějte na silnice, abyste umožnili záchranářům přístup do nemocnic," uvedli policisté na facebooku.

Město Lewiston vyzvalo obyvatele, aby se ukryli, a určilo tři oblasti, kde policie prováděla vyšetřování. "Cíl pátrání údajně souvisí se střelbou, ke které došlo na Goddard Road, Mollison Way a v bloku 500 Lincoln Street. Podle úřadů může být podezřelý ozbrojen," cituje server NBC News z prohlášení městské správy.

[chooze:article;value:524103]

Policie se domnívá, že zná pachatelovu totožnost, a usilovně po něm pátrá. Jednat se má o 40letého Roberta Carda, certifikovaného střeleckého instruktora a příslušníka aktivních záloh americké armády. Nedávno však měl Card vyhrožovat útokem na nedalekou základnu Národní gardy. Podle bezpečnostních složek má muž psychické problémy a údajně slyší hlasy, uvádí CNN. Jeho rodina už jej vyzvala, aby se policistům vzdal.

Card je ozbrojen poloautomatickou puškou vybavenou optikou. Zbraň měl vlastnit legálně. Motiv útoku ale stále zůstává nejasný. Auto spojované s Cardem našli policisté v nedalekém městě Lisbon, které leží asi 11 kilometrů od Lewistonu. Obyvatelé tohoto města, stejně jako blízkého Auburnu, byli vyzváni, aby se přesunuli na bezpečné místo, tam se zamkli a neotvírali. 

"Generální prokurátor USA Merrick Garland byl informován a bude situaci nadále pečlivě sledovat. Federální donucovací orgány pomáhají našim státním a místním partnerům v Lewistonu ve státě Maine," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Xochitl Hinojosaová. Do pátrání se zapojily už také federální agentury Úřad pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny (ATF) a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ve spolupráci s ministerstvem vnitřní bezpečnosti.

Lewiston je město s asi 38 000 obyvateli, které se nachází 45 minut jízdy severně od Portlandu ve státě Maine. Podle guvernérky státu Maine Janet Millsové při střelbě zemřelo nejméně 18 lidí. Dalších 13 lidí, včetně 10leté holčičky, je zraněných.

Střelbu v Lewistonu okomentoval amerikanista Jiří Pondělíček. Podívejte se na rozhovor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.