V Česku řádí vážné nemoci. Experti řekli, kdy se nechat přeočkovat

Černý kašel

Proti této nemoci by se měly očkovat hlavně rodiny, kde je očekáván příchod nového člena. "Zejména rodiny, kde je žena těhotná, blíží se k porodu, tam by se měla naočkovat široká rodina, protože nejohroženější u černého kašle jsou novorozenci," poradil praktický lékař Cyril Mucha.

Záškrt

Proti záškrtu se v dětství očkuje povinně. Ukázalo se ale, že účinnost očkování s věkem postupně klesá. "Jednoznačně se doporučuje podstoupit očkování podle očkovacího kalendáře, když přichází přeočkování proti tetanu, tak si nechat dát přesně kombinovanou vakcínu na tetanus, černý kašel, záškrt," sdělil praktický lékař Ivo Petrášek.

Příušnice

"Pokud člověk neprodělal příušnice a pohybuje se v kolektivech dětí a podobně, tak by měl být očkován. Naštěstí proočkovanost je docela vysoká," upozornil Mucha.

[chooze:article;value:545101]

Jde hlavně o muže. Těm totiž hrozí až úplná neplodnost. I tato nemoc navíc může být smrtelná.

Ostatní nemoci

Objevovat se začaly například také spalničky. Díky proticovidovým opatřením se za poslední roky v Česku vůbec nevyskytly. Loni pouze v jednom případě, letos už v 11. V posledních letech se častěji začala objevovat také spála, svrab nebo opičí neštovice.

"Nemyslím si, že celý národ by měl nastoupit, otočit se a dostat do ramene všechny nemoci, které existují, to určitě ne. Vždycky se musí zvažovat benefit a dejme tomu riziko toho očkování. Ale každý lékař vám poradí," poznamenal Mucha.

[chooze:article;value:545066]

K šíření nemocí přispívá řada faktorů. Stále více rodičů například očkování svých dětí odmítá. "My ta onemocnění už reálně nevídáme. A co člověk nevidí, tak to si myslí, že neexistuje a to ho nepálí," uvedl Petrášek.

Lidé oproti minulosti také daleko více cestují. Mění se i složení vakcín. Některé musely být kvůli nežádoucím účinkům zeslabeny a čekají na další vývoj.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.