V Česku se objevují ohniska černého kašle. Případů je oproti loňsku dvojnásobek

Státní zdravotní ústav za poslední týdny zaznamenává mírný nárůst počtu onemocnění černým kašlem. V předchozích letech se nárůst případů pojil se zvýšenou nemocností nejmenších dětí, nejčastějším zdrojem onemocnění pro tuto věkovou skupinu je jejich okolí. 

"Musím zdůraznit, že k lokálním výskytům dochází stále častěji u neočkovaných dětí, a to i školního věku, například v Královéhradeckém nebo Libereckém kraji. Zatím se jedná o nahromadění několika případů, ale to svědčí o tom, že původce onemocnění stále koluje v populaci a čeká na svou příležitost," informovala lékařka Kateřina Fabiánová, zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

[chooze:article;value:523979]

​K lokálním výskytům černého kašle dochází u neočkovaných dětí. "Přitom očkování proti pertusi patří mezi povinné vakcíny. Vývoj tak napovídá, že černému kašli se daří z velké části mezi lidmi, kteří očkování odmítají," uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková a apelovala na rodiče, aby očkovací kalendář dodržovali a o očkování se poradili s lékaři, pokud mají jakékoliv pochybnosti.

Během období covidové pandemie evropské země zaznamenávaly pokles infekčních onemocnění přenášených kapénkami, tedy včetně černého kašle. "V letošním roce dochází pravděpodobně ke změně epidemiologické situace a některé státy hlásí výrazný nárůst počtu potvrzených případů. Počty případů zatím nedosahují hodnot z předcovidového období, ale lze předpokládat, že postupně dojde k rozšíření infekce do vnímavé populace," uvedl SZÚ.

Letos od ledna už hygienici zaznamenali 127 případů, loni za stejnou dobu ani ne polovinu, a sice 67. V roce 2021 pak evidovali 39 případů. "Máme informace od kolegů ze zahraničí, a hovoří o tom i naše dřívější zkušenosti s výskytem infekce, že vývoj, který aktuálně pozorujeme v postižených zemích Evropy, jako jsou Německo, Dánsko, Španělsko a Nizozemí, se postupně přelévá i do České republiky. Proto se snažíme včas varovat před pravděpodobnou nastupující vlnou pertuse a apelovat co nejvýrazněji na očkování jak dětí, tak přeočkování dospělé populace," doplnila Fabiánová.

[chooze:article;value:399649]

​Černý kašel je bakteriální a vysoce infekční onemocnění dýchací soustavy. U nejmenších dětí a starých lidí mívá závažný průběh. Nemoc se nejčastěji projevuje typickými záchvaty kašle, které mohou trvat i týdny. Často se objevuje i zvracení, úbytek váhy a celkové vyčerpání. Černý kašel může provázet i zápal plic, selhání krevního oběhu i centrálního nervového systému a těžké celkové onemocnění, na jehož následky mohou nemocní i zemřít.

"Onemocnění způsobuje komplikace také u neočkovaných jedinců trpících astmatem nebo CHOPN. Sliznice jejich dýchacích cest je již poškozena, a jsou tudíž vůči černému kašli náchylnější. Statistiky potvrzují, že každý třetí astmatik nebo pacient s CHOPN černým kašlem opravdu onemocní a zhorší se u něj projevy jeho základní nemoci," uvádí Státní zdravotní ústav.

V tuzemsku se proti černému kašli očkuje v dětském věku. Novorozenci jsou očkovaní hexavakcínou a k přeočkování dochází u dětí ve věku 10 až 11 let.

Některé nemoci z minulosti se vrací. Lidé mají pocit, že už prevenci nepotřebují, říká virolog:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.