V Česku se šíří nebezpečná houba. Škodí stromům i lidem

Na první pohled jen seschlý strom, ze kterého se loupe kůra. Pokud se ale citlivý člověk nadýchá černého prášku, může to mít pro něho smrtelné následky. Spory způsobují onemocnění plic. "Je to známé jako nemoc loupačů javorové kůry a je známá od čtyřicátých let," řekl Miloň Dvořák z Ústavu ochrany lesů na Mendelově univerzita.

Poznat ji v lese je téměř nemožné. Houba je zákeřná v tom, že se celé roky dokáže ukrývat uvnitř stromu. Odhalit se dá jen po navrtání kůry. Sami vědci si tipují javory napadené hnilobou a odebrané vzorky pak potvrzují v laboratoři. Díky tomu vědí, kde všude se už nebezpečná houba rozšířila.

[chooze:article;value:521176]

​Nebezpečná houba se v posledních letech rychle šíří po celé Evropě. Vědci z Brna ji proto začali zkoumat a zjistili, že se její spory dokážou překonat extrémní vzdálenosti, a to až na 300 kilometrů. Obrana před houbou neexistuje a lesníkům tak nezbývá, než nakažené stromy co nejdřív zlikvidovat.

Lesy v Česku dostávají v posledních letech kvůli suchu jednu ránu za druhou. Kůrovcová kalamita zdecimovala smrkové porosty a listnáče zase na mnoha místech trápí cizopasné houby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.