V Chorvatsku můžete dostat absurdní pokutu. Vyjde na desetitisíce korun

Destinace jako Split či Dubrovník vám mohou naúčtovat opravdu mastnou pokutu za antisociální chování, což může být i partnerská hádka. Pokuta vyjde až na čtyři tisíce eur, což je v přepočtu zhruba 100 tisíc korun, upozorňuje web Daily Star. Za to, že ve vašem vztahu není vše harmonické, tedy můžete kromě trápení zaplatit skutečně vysoký účet.

Hrozbu vysokých pokut v Chorvatsku pro TN.cz potvrzuje i mluvčí Asociace cestovních kanceláří (ACK) Jan Papež. "Oficiálně sice není nikde nic o pokutách za partnerské hádky uvedeno. Jde spíš o to, že si někdo takový spor může vyložit jako narušení veřejného pořádku," vysvětluje Papež.

[chooze:article;value:562808]

​"Zákon je samozřejmě vždy ohebný a když chcete někoho potrestat, využít lze různé paragrafy. Lidé by si tedy měli dávat pozor, aby žádným způsobem nenarušovali veřejný pořádek," upozorňuje mluvčí ACK. "Celou tu záležitost ale nevnímám jako čistě chorvatský problém. I v jiných populárních destinacích světa jsou místní lidé na turisty vysazení. A policii žádají o přísnější postup," uvádí Papež.

"Turisté by si proto měli dávat větší pozor na to, jak se chovají. A pokud už se dostanou do konfliktu s policií, může pomoci pojištění, jež pokrývá zajištění právních služeb na cestách," upřesňuje odborník.

Mnohdy pak podle něj stačí ženy a muže v uniformách upozornit, že věc budete řešit s právníky. "Oni pak dokonce mohou kvůli obavám z problémů od udělení pokuty vycouvat," dodává Papež.

Chorvatsko je pro Čechy stále populární. Nejsou to jen hosté, ale i přátelé, říká jeho zástupce (28/6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.