V Dánsku nově zálohují kelímky od kávy. Bojují proti hromadění plastu

V Dánsku chtějí zamezit hromadění odpadu, který vzniká i vyhazováním jednorázovým kelímků na kávu. "Když si koupíte kávu, dostanete možnost koupit si znovupoužitelný kelímek. Za něj zaplatíte pět dánských korun. A když kávu dopijete, můžete dát kelímek do jednoho z automatů a dostanete peníze zpátky," vysvětluje systém manažer společnosti Go' Kaffe Martin Agger. 

Město se chlubí tím, že takový systém zálohovaných kelímků nenajdete nikde jinde na světě. V ulicích je zatím 25 speciálních automatů, strategicky jsou umístěné blízko kaváren a úřady věří, že další stroje brzy přibydou. Svých v přepočtu 17 českých korun dostanete zpátky velmi jednoduše. "Vezmete svůj telefon nebo kartu a pípnete. Zkontrolujete, jestli to funguje, a potom dáte dovnitř kelímek. A tak dostanete zpátky na svůj účet peníze," ukazuje radní v Aarhusu Nicolaj Bang. 

[chooze:article;value:521557]

​Koruny pak přistanou na účtu a kelímky ve speciální čistírně. Odtamtud mohou zase znovu putovat na pulty kaváren. "Mám radost, že úřady přišly s tímhle nápadem. Že se to zrodilo tady v Aarhusu. Myslím, že je důležité věci znovu využívat. Další takový nápad, je to dobře," hodnotí obyvatelka města Trine Wilkensová. Pokud se systém osvědčí, chce se město v budoucnu zaměřit i na znovupoužitelné talíře, krabice od pizzy a spoustu dalšího. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.