V Ekvádoru se koná referendum. Lidé hlasují o opatřeních proti kriminalitě

Z rozpoutání teroru jsou obviňovány gangy napojené na nadnárodní kartely, které využívají tamní přístavy k pašování drog do Spojených států a Evropy, píše deník Daily Tribune. Výsledky referenda "určí směr a státní politiku, kterou budeme provádět, abychom čelili výzvě boje proti násilí a organizovanému zločinu", řekl prezident Daniel Noboa po začátku hlasování ve volební radě v hlavním městě Quitu.

Prezident v lednu vyhlásil stav "vnitřního ozbrojeného konfliktu", z něhož je obviňováno přibližně 20 zločineckých skupin. Ty mají být zodpovědné za vlnu násilí vyvolanou útěkem z vězení jednoho z hlavních drogových bossů, kterého stále nechytili.

[chooze:article;value:536332]

Během několikadenní vlny násilí, která si vyžádala více než 20 mrtvých, gangsteři unesli desítky lidí včetně policistů a vězeňské stráže, obsadili televizní studio během živého vysílání a vyhrožovali náhodnými popravami.

Prezident Noboa v zemi vyhlásil výjimečný stav a nasadil vojáky, aby znovu převzali kontrolu nad věznicemi v zemi. Právě ty se staly řídícím centrem operací gangů a krvavým bojištěm, jež si za tři roky vyžádalo životy více než 460 vězňů. Mnozí z nich přitom byli pro výstrahu sťati nebo upáleni zaživa.

https://twitter.com/AFP/status/1782140499056333252

Navzdory snahám vlády násilí přetrvává, což Noboa považuje za "znamení, že narkoterorismus a jeho spojenci hledají místa, kde by nás mohli terorizovat". Za poslední týden byli v Ekvádoru zabiti dva starostové. Od ledna loňského roku byl v Ekvádoru přišel o život nejméně tucet politiků, včetně prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, který byl zastřelen loni v srpnu po předvolební akci.

Prezident se v referendu snaží od obyvatelstva získat podporu pro své plány na ještě tvrdší zásah proti vzrůstající zločinnosti. Lidé mají schválit rozšíření pravomocí armády a policie, výrazné posílení kontroly zbraní a zpřísnění trestů za "terorismus" a obchodování s drogami. Součástí referenda je i změna ústavy, která by umožňovala vydávat Ekvádorce hledané v zahraničí pro trestné činy související s organizovaným zločinem.

[chooze:article;value:544569]

Většina otázek v referendu se týká prevence kriminality, což je priorita i v době, kdy se Ekvádor potýká s mimořádnou mírou korupce, citelným nedostatkem elektřiny a diplomatickými spory s Mexikem. Loni podle oficiálních údajů připadlo na 100 000 obyvatel rekordních 43 vražd, v roce 2018 to bylo pouhých šest.

Průzkumy ukazují, že většina Ekvádorců bude pravděpodobně hlasovat pro navrhované reformy. "Lidé schvalují rozhodnutí přijatá v otázce bezpečnosti," řekl agentuře AFP politolog Santiago Basabe z Latinskoamerické fakulty sociálních věd.

Do živého vysílání ekvádorské televize vtrhli ozbrojenci. Policie je zadržela (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.