V Evropě se znovu šíří nebezpečná nemoc. Zemřely na ni už čtyři děti

V Evropě se znovu objevuje černý kašel. Smrtící nemoc, která byla po staletí postrachem novorozenců, se znovu ukázala v nemocnici v hlavním městě Srbska Bělehradu. Přítomnost nebezpečné nemoci potvrdili podle portálu Danas lékaři z Institutu pro péči o matku a dítě v Bělehradu.

Přítomnost černého kašle odhalili v porodnici už loni na podzim. Od té doby evidovali čtyři úmrtí na tuto nemoc. Obětmi černého kašle byly vždy teprve několikaměsíční děti. Ty jsou vůči bakteriálnímu onemocnění nejvíce zranitelné.

Další nakažené dítě je v současné době ve velmi vážném stavu. Lékaři ho udržují při životě pomocí ventilátoru. "Jedno dítě je v tuto chvíle připojeno na přístrojích umožňujících umělé dýchání. To znamená, že je stále v přímém ohrožení života," řekl pro Danas lékař Vladislav Vukomanović.

[chooze:article;value:523979]

V Srbsku platí povinné očkování proti černému kašli. To však podle lékařů řada lidí zanedbává. Právě nedostatečnou proočkovaností si podle portálu Medical Express lékaři vysvětlují znovuobjevení smrtelné choroby.

Černý kašel je vysoce nakažlivá nemoc, která se projevuje zpočátku kýcháním, horečkou a mírným kašlem. Později však propuknou záchvaty kašle, které jsou natolik intenzivní, že vyvolají i zvracení. U malých dětí může nemoc způsobovat i zástavu dechu.

Nemoc se příležitostně objevuje i v Česku, a to navzdory tomu, že proti ní existuje očkování. Jenom loni na podzim v České republice lékaři evidovali několik ohnisek černého kašle. Celkový počet případů byl dokonce dvakrát vyšší než v předcházejícím roce.

Přibývá případů černého kašle. V příštích letech budou častější, varuje lékařka (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.