V Japonsku se sešli lídři zemí G7. Jednání se zúčastní i prezident Zelenskyj

[chooze:gallery;value:31781]

​Lídři členských zemí skupiny G7 a nejvyšší představitelé Evropské unie se v pátek sešli v japonské Hirošimě. Na začátek třídenního summitu zasadili u památníku jaderného útoku strom a položením květin uctili památku obětí.

Hlavním bodem dnešního programu je ale podle zahraničních médií hlavně snaha najít nové způsoby, jak potrestat Rusko za jeho už 15 měsíců trvající agresi na Ukrajině. Jednání už začala. "Svět teď čelí několika krizím. Klimatické krizi, pandemii a ruské invazi na Ukrajinu," prohlásil japonský premiér Fumio Kišida.

[chooze:article;value:504595]

Jedním ze způsobů, jak Rusko omezit ještě více než doposud, by mohlo být zastavení vývozu diamantů z Ruska do zemí EU. Některé státy ale požadují, aby se takový krok zavedl na globální úrovni, aby se změny nedotkly pouze evropského trhu. Rusko si díky prodeji drahých kovů ročně přijde na desítky miliard korun.

"Je dobře, že se setkáváme s důležitými zeměmi, abychom vedli dobrý dialog. A abychom jim vysvětlili, proč jsme přesvědčení o tom, že je potřeba vůči Rusku namířit další sankce," řekl předseda Evropské rady Charles Michel.

Ukrajina byla nejdůležitějším tématem summitu G7 už loni v červnu, kdy se jednání konala v Německu. Tehdy se prezident Zelenskyj kvůli bezpečnosti a nepředvídatelnosti situace na začátku války ještě jednání nezúčastnil. Do Japonska by ale přijet měl. Jeho tým uvedl, že osobní přítomnost je stěžejní pro ubránění ukrajinských zájmů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.