V klášteře poprvé vystavují Vokův prsten. Archeologové vytvořili 3D model

Archeologům se poprvé povedlo vytvořit kopii něčeho tak malého a specifického, jako je drahokamy osázený prsten, aniž by museli narušit pietu. S originálem totiž nijak nemanipulovali a data potřebná k vytvoření kopie získali přímo v hrobce. 

Snubní prsten Kateřiny z Ludanic se téměř zázrakem zachoval až do současnosti a po zhruba 400 letech ho mají archeologové možnost zkoumat. Petr Vok zemřel roku 1611. Po jeho smrti byl vchod do hrobky zavalen kamenem a postupem času se zapomnělo, kde vlastně leží. Přesné místo potvrdili archeologové až v roce 2011, kdy také zahájili výzkum. 

[chooze:article;value:485011]

​Pomocí digitálních dat pak začali čeští archeologové vytvářet 3D modely vnitřního prostoru i prstenu, který měl ležet na rakvi Petra Voka. Na obrázcích jeho model představili poprvé loni na podzim.

Práce se potom chopili zlatníci a ze 24karátového zlata vyrobili kopii. Rubíny pocházejí ze Srí Lanky, safíry ze Zambie. Podle znalců má prsten nádherný nadčasový design, který odráží kulturu rožmberského rodu. Návštěvníci si ho mohou prohlédnout ve vyšebrodském klášteře. Přímo v gotických sklepeních je výstava, která přibližuje výzkum celé rožmberské hrobky.

Unikátní objev českých archeologů. V kameni našli rytiny staré 15 tisíc let (05/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.