V Lidlu se platí jen na samoobslužných pokladnách. Další obchody reagují

V méně vytížené hodiny zůstává v některých Lidlech jen jeden zaměstnanec. Ten zůstává u samoobslužných pokladen a jinak v obchodě většinou nenakoupíte.

Zatímco někteří zákazníci změnu přijali a samoobslužné pokladny preferují, další si na ni stěžují. "Jsou výrazně pomalejší než obsluha u pokladny. Člověk více vybírá, je pomalejší," postěžoval si jeden na sociální síti X.

"Testování probíhá v posledních týdnech a spustili jsme jej v několika prodejnách. I v rámci testů nadále platí, že v každé z našich prodejen je zákazník v případě zájmu obsloužen i na standardních pokladnách, které jsou vždy v rámci celé otevírací doby našim zákazníkům k dispozici. Další kroky budeme realizovat na základě úspěšnosti probíhajících testů, vždy s ohledem na spokojenost našich zákazníků," řekla TN.cz mluvčí Lidlu Eliška Froschová Stehlíková.

[chooze:article;value:540034]

Redakce TN.cz oslovila i další velké obchodní řetězce s otázkou, jestli také plánují stejný krok. Ve stopách Lidlu sice nepůjdou, ale samoobslužných pokladen bude víc a víc.

BILLA

"Pro nás v BILLA je zákazník vždy na prvním místě, proto o podobných omezeních neuvažujeme," reagovala mluvčí Dana Bratánková. V obchodech tak stále budou zákazníci mít obě možnosti. 

"SCO (samoobslužné poklady) jsou podle našich zkušeností stále oblíbenější, zejména u mladší generace a ve větších městech. Na druhou stranu, řada zákazníků dává přednost osobnímu kontaktu s našimi pokladními, proto jim tuto možnost nemáme v plánu upírat," sdělila Bratánková.

[chooze:article;value:541998]

Samoobslužných pokladen ale v jejich obchodech přibyde. "V současné době máme samoobslužné pokladny na více než 110 prodejnách a právě díky jejich rostoucí oblíbenosti jimi letos vybavíme dalších 60 prodejen," doplnila mluvčí.

Penny Market

O možnosti mít v prodejně jen samoobslužné pokladny nyní neuvažuje ani Penny Market. Zavádí je ale v dalších prodejnách.

"V žádném případě jejich prostřednictvím nechceme snižovat počty zaměstnanců na prodejnách nebo zákazníky k jejich využívání jakkoli tlačit," slíbil mluvčí řetězce Tomáš Kubík.

[chooze:article;value:540800]

"Větší zájem o využívání samoobslužných pokladen registrujeme mezi zákazníky ve větších městech. V menších městech naopak zákazníci upřednostňují osobní kontakt s pokladní. Obecně jsou ale reakce pozitivní a možnost volby mezi klasickou a samoobslužnou pokladnou zákazníci vítají," dodal.

Kaufland

Jen samoobslužné pokladny zatím nejsou ani v Kauflandu. "Po celou otevírací dobu prodejny je vždy obsazena také standardní pokladna s obsluhou. Počet otevřených standardních pokladen je závislý od počtu zákazníků na prodejně," popsala mluvčí Renata Maierl.

Na odbavování zákazníků v obchodech dohlíží zaměstnanec. A samoobslužné pokladny už má Kaufland skoro všude. "Máme je v současné chvíli na 133 prodejnách (z celkového počtu 143)," poznamenala mluvčí.

Tesco

"Provoz pásových a samoobslužných prodejen plánujeme podle vytíženosti v dané prodejně. Pokud zákazník projeví zájem o placení na pásové pokladně, tak mu to umožníme. Počet samoobslužných pokladen navyšujeme v případě, že z analýz jasně vidíme, že se v dané lokalitě zájem o samoobslužné pokladny zvedl natolik, že současný počet samoobslužných pokladen již k pokrytí poptávky nestačí," odpověděla mluvčí Tesca Iva Pavlousková.

[chooze:article;value:537685]

Prioritou je pro společnost služba Scan&Shop, se kterou se zákazník u pokladen nezastavuje. "Procento zákazníků využívajících samoobsluhu při placení, ať už to je samoobslužná pokladna, nebo funkce Scan&Shop, neustále roste. Tito zákazníci chtějí rychle zaplatit za svůj nákup bez čekání u pokladny," dodala mluvčí.

Albert

Ačkoli si Albert pochvaluje oblíbenost samoobslužných pokladen, stejný krok jako Lidl zatím také neplánuje. "Technická stránka a rychlost odbavení se stále zlepšují, stejně jako intuitivnost obsluhy, a proto je stále více zákazníků pravidelně využívá. Zákazníci oceňují jak rychlost a samostatnost při odbavení, tak i dobrou dostupnost asistence kolegů z prodejny," uvedl mluvčí řetězce Jiří Mareček.

I u jejich samoobslužných pokladen je pokladní. "Víme, že zákazníci je v moderní prodejně očekávají jako součást pohodlného nákupu, investujeme do nich a dostupnost samoobslužných pokladen zvyšujeme," prohlásil Mareček.

Globus

"V rámci kvalitní a rychlé obsluhy neomezujeme provoz klasických pokladen v žádnou dobu ani toto omezení neplánujeme," odpověděla mluvčí Globusu Aneta Turnovská. "V hypermarketech Globus nabízíme napříč otevírací dobou jednak platbu u klasických pokladen, tak i možnosti využití dostatečného množství samoobslužných či Scan&Go pokladen," dodala.

Češi si oblíbili samoobslužné pokladny. Obchody ale musí zavádět opatření (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.